Natura in forma pura, izvorand din pantecele pamantului, sub forma unor vulcani noroiosi, desprinsi din decoruri selenare. Un altfel de spectacol al privelistilor autohtone, monument al naturii, aici, in tara noastra! Inainte de a vedea maretia montana de dincolo de granite, inainte de a incepe ascensiunea celor mai inalti munti, trebuie sa vedeti Vulcanii Noroiosi din judetul Buzau. In intreaga lume exista peste 1000 de astfel de vulcani, insa fiecare cu specificul, splendoarea si unicitatea lui. O incursiune intr-o altfel de lume, cu relief lunar, atat de rar si fascinant. Aici, acasa.
Unde?
In comunele Berca si Scortoasa din judetul Buzau, Muntenia. Din municipiul Buzau se ia calea drumului national DN 10, pentru ca la nici 20 km distanta drumul sa coteasca din satul Satuc la dreapta, inspre Berca. Se urmeaza traseul indicatoarelor si in cel mult jumatate de ora de mers cu autoturismul, Paclele Mari se vor dezvalui impetuoase, iar dincolo de acestea, Paclele Mici. Traseul este bine marcat, drumurile au fost reabilitate, singurele lucruri de care aveti nevoie fiind un autoturism si dorinta de a vizita aceste minuni ale naturii.
Si daca nu am masina?
Pentru ca popasul pe aceste meleaguri parte din splendoarea Munteniei sa fie la indemana oricui, Autonom Rent a Car ofera spre inchiriere autoturisme pe gustul si adecvate nevoilor oricarui calator impatimit. Puteti inchiria o masina de la cea mai apropiata agentie Autonom Rent a Car, precum cea din Ploiesti, Brasov, Focsani sau Bucuresti, ori de la un alt punct de lucru din cele 36 de centre aflate in 23 de orase ale tarii. Sau online, completand formularul de rezervari disponibil pe acest site, urmand sa optati pentru cea mai la indemana agentie Autonom din teritoriu. Veti putea inchiria una din cele peste 1300 masini noi existente in parcul Autonom, in functie de preferinte si necesitati, urmand a returna autoturismul la oricare din cele 36 de agentii Autonom Rent a Car.
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii noroiosi s-au format datorita gazelor naturale provenind de la peste 3.000 de metri adancime, care se infiltreaza in solul argilos si, in combinatie cu apa din panza freatica, imping noroiul la suprafata. In contact cu aerul, se formeaza structuri de relief conice asemanatoare unor vulcani. Au fost descoperiti la nivel mondial peste 1000 de astfel de vulcani, dintre care 90% se afla pe fundul intinderilor de apa precum marile Caspica si Barents.
In tara noastra, cei mai reputati astfel de vulcani se afla in Subcarpatii de Curbura, Buzau, zona Paclele Mari – Paclele Mici fiind declarata monument al naturii inca din anul 1924. La pas, Vulcanii Noroiosi pot fi strabatuti in circa doua ore. In apropierea lor se afla o minunata padure de liliac, vegetatia luxurianta a imprejurimilor contrastand puternic cu ariditatea acestor formatiuni vulcanice.
Paclele Mici
Se intind pe o suprafata de circa 10 hectare, vulcanii avand inaltimea cuprinsa intre 2 si 8 metri, iar diametrul lor poate atinge chiar si 3 metri. Din craterele acestora se scurge lava, un amestec de apa si pamant care, din cauza gazelor care ies la suprafata, formeaza “bulbuci” si da impresia ca ar fi fierbinte. Lava, in schimb, este rece, se scurge inspre baza vulcanilor, se usuca si creeaza un decor intr-o continua transformare.
Paclele Mari
Se intind pe o suprafata de 20 de hectare, iar atractia acestora o reprezinta cei trei vulcani mari, cu diametru de peste 100 de metri. In preajma lor, vegetatia este foarte saraca, insa cu atat mai speciala. Doua plante extrem de rare, Obione Verrucifera si Nitrateria Schoberi au atras titlul de Rezervatie Naturala acestor locuri cu sol bogat in saruri si hidrocarburi. Privelistea este spectaculoasa, desprinsa parca dintr-o alta lume, si merita cu prisosinta efortul si popasul nostru.
Alte obiective turistice
Desi Vulcanii Noroiosi reprezinta cea mai importanta atractie buzoiana, popasul pe aceste meleaguri nu trebuie sa ocoleasca celelalte puncte de interes turistic ale zonei. Muntii Buzaului si Muntii Vrancei va invita la odihna, pescuit, pitoresc si drumetii de neuitat. Lacul fara Fund, numit si Lacul Vulturilor, aflat pe culmile masivului Siriu povesteste despre vulturii care poposeau pe aceste inaltimi pentru a intineri. Pe Valea Slanicului, langa Lopatari, se intalneste alt fenomen fascinant: focurile vii, acestea fiind flacari albastre care ard in crapaturile solului datorita emanatiilor de gaze.
De asemenea, statiunile balneoclimaterice Sarata Monteoru, Fisici si Siriu Bai constituie alte forme recomandate de agrement ale zonei, menite sa readuca tonusul turistilor la nivelul optim si sa vindece numeroase afectiuni (indeosebi reumatismul), gratie apelor tamaduitoare. Nu in ultimul rand, lacurile Amara si Balta Alba sunt apreciate pentru efectele terapeutice ale namolului.
Din punct de vedere cultural, traseul buzoian trebuie sa cuprinda Campul Roman din zona Pietroasele, loc unde a fost descoperit celebrul tezaur Closca cu Puii de Aur, Muzeul Chihlimbarului din Colti, Casa memoriala Vasile Voiculescu din comuna Parscov sau Manastirile Ciolanu si Ratesti.
Altfel spus, aveti ce vedea! Potentialul turistic al acestor meleaguri este enorm, impanzit de frumuseti naturale, pure, salbatice, un eden inca virgin si care va asteapta. Turismul rural si pensiunile acopera cea mai mare parte din oferta de cazare si sunt concentrate in jurul municipiului Buzau si ale statiunilor Sarata Monteoru, Siriu si Maracineni.
La fel de placut surprinsi veti fi si cand veti gusta bunatatile din gastronomia buzoiana, precum babicul, bulzul pe jar, varzobul sau celebrii covrigi de Buzau. Sustinute cu un pahar de tuica de prune, rasfaturile culinare cu iz muntenesc se dovedesc cu atat mai aprige si pretioase!
O altfel de destinatie turistica, o lume inca nedescoperita pe deplin, munti si vai, dealuri si campii, oameni frumosi si mese bogate. Vizitati tara buzoienilor, vizitati vulcanii ce bolborosesc povesti milenare si nu veti regreta ascensiunea domoala si revelatoare a acestor meleaguri. Drum bun si calatorie frumoasa!
Pagini utile:
Judetul Buzau
Turism Buzau
Cazare Buzau
Vulcanii Noroiosi
Sarata-Monteoru