Starea pozitivă determină armonia și sensul în viața de zi cu zi #37

Salutare,

În acest episod discutăm despre atenția pe care o acordăm oamenilor din echipele noastre, despre cum monitorizăm sarcinile de muncă dar și nivelul de stres și despre cum promovăm comportamente care urmăresc bunăstarea psihică. Este importantă starea pozitivă pe care o introducem și o menținem în viața de zi cu zi, pentru a beneficia de armonie și sens în ceea ce facem.

Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


#LeadingYourProgress by Fundația Leaders

Pastila de învățare pentru această săptămâna a fost pregătită de Darmina Chirvasă, Project Manager Fundația Leaders.

Cu cât fiecare dintre noi punem mai mult accent pe bunăstarea psihicului nostru, cu atât aceste schimbări se vor reflecta în mediile în care lucrăm și în abordările pe care le avem cu privire la task-urile și activitățile din viața de zi cu zi. Pentru noi este clar că atât timp cât sănătatea mintală este prioritară în rândul membrilor echipelor pe care le conducem, ea trebuie să devină prioritară și în leadership-ul pe care îl activăm. Din fericire, trăim o perioadă în care discuțiile în jurul sănătății mintale nu mai sunt tabu în multe dintre organizațiile în care lucrăm, astfel că putem activa resurse și promova comportamente care să ne susțină în aceste demersuri. Trebuie subliniat de la bun început că bunăstarea psihică și sănătatea mintală sunt procese ce țin de fiecare individ în parte, procese asupra cărora nu poți acționa forțat pentru a le îmbunătăți. Poți însă, să te asiguri că le creezi oamenilor din echipa ta un context în care, pe de o parte, ei pot găsi susținerea necesară pentru a avea grijă de propria persoană, și pe de altă parte, bunăstarea nu le este periclitată din cauza modului de lucru.

Ce poți face pentru a le asigura membrilor din echipa ta medii de lucru prielnice pentru menținerea sănătății lor mintale?

Creează un mediu de lucru pozitiv. Menține o comunicare deschisă, ascultă-ți echipa și căutați împreună soluții pentru ceea ce îi deranjează. Încurajează-i să aducă în discuție dificultățile pe care le întâmpină în activitate și antrenează mușchiul compasiunii, al înțelegerii în echipă, nicidecum cel al conflictului. Puterea stă în vulnerabilitate chiar și la locul de muncă, pentru că am reușit să trecem de anii în care angajații erau roboți.

Asigură-te că membrii echipei tale mențin un echilibru sănătoasă între viața profesională și viața personală. Monitorizează sarcinile de muncă și nivelul de stres. Este foarte ușor pentru oamenii care se implică trup și suflet în misiunea echipei să se piardă în task-uri și să lucreze nopți întregi pentru ca lucrurile să iasă bine. Costurile asupra sănătății lor ajung să fie foarte mari, iar aici este responsabilitatea noastră, a celor care coordonăm echipe, să stabilim limite clare în activitatea noastră profesională. Mai mult decât atât, dacă activitatea echipei tale este dezordonată, neclară și deloc eficientizată, oamenilor le va fi incredibil de greu să se organizeze într-un mod delimitat și sănătos.

Fii atent la oamenii din echipa ta. Odată ce ai creat un mediu în care ei se vor simți în siguranță și în care ascultarea este pe primul loc, va fi mai ușor să identifici momentele în care cineva întâmpină dificultăți. Vorbim aici despre modul în care ei se simt și procesează evenimentele, nu despre dificultăți în realizarea task-urilor. Fii atent la starea lor de spirit, la nivelul de energie și fii prezent pentru a-i susține așa cum îți comunică ei că au nevoie.

Oferă cât mai multe resurse pentru menținerea sau îmbunătățirea sănătății mintale. De la activități de grup la ședințe individuale de terapie, mental health days și poate chiar integrarea unui nou membru în echipă care să aibă fix această îndatorire. Asigură-te că mediul fizic de lucru este primitor, că beneficiile pe care echipa ta le primește sunt cu adevărat utile și că aceștia dispun de instrumentele necesare pentru a-și face bine.


#DozaDeLectură

Mihaly Csikszentmihalyi ne propune o călătorie pe tărâmul minții umane folosind instrumentele științei, cu multe exemple în care relațiile profesionale și personale, succesul și sănătatea pot deveni surse ale fericirii. În Flux: Psihologia fericirii, aflăm cum să punem în propriul nostru serviciu diferite tipuri de comportamente și activități pentru a ne transforma viețile, a explora modalitățile prin care până și deprinderile zilnice, pot fi transformate în jocuri ce facilitează bucuria. 

Controlul asupra conștiinței determină calitatea vieții. Adică a fi conștient reprezintă modalitatea în care noi reușim să influențăm anumite evenimente conștiente, precum senzații, sentimente, intenții. De fapt noi suntem cei care deținem controlul și ordonăm informația disponibilă și putem controla dezorganizarea din minte, care determină sentimente negative și stres. Focusul pe o activitate interesantă, cu un scop bine definit ne poate ajuta să obținem ordine în conștiință și să accesăm o experiență optimă. 

 Starea de flux are loc atunci când ești concentrat într-o sarcină cu o capacitate infinită de concentrare. De fapt acesta ne ajută să ne conectăm cu noi și să gestionăm mult mai bine energia, atenția și voința, într-o experiență care are sens pentru noi și ne oferă liniște și împlinire. Multe dintre lucrurile pe care le găsim interesante nu sunt așa în mod natural, ci pentru că am depus efortul de a le acorda atenția noastră.

Bucuria apare la limita dintre plictiseală și anxietate, atunci când provocările pot fi echilibrate de capacitatea de a acționa. De fapt atunci când acționăm în mod liber având motivația acțiunii în sine, învățăm să devenim mai mult decât eram, să evoluăm. Modalitatea în care interpretăm ce ni se întâmplă determină de fapt fericirea, deoarece totul este reprezentat în mintea noastră ca informație. De aceea este foarte importantă imaginea pe care ne-o formăm despre noi și despre ce ni se întâmplă. Fericirea este o stare care se pregătește, se cultivă și se apără de către fiecare individ în parte. Cei care învață să-și controleze experiența interioară vor fi în stare să-și influențeze calitatea vieții și vor reușii să se apropie din ce în ce mai mult de ce înseamnă să fii fericit.”

Reprimarea instinctelor nu este calea pentru a ajunge la virtute. “Când oamenii se privează de teamă, devin rigizi și defensivi, iar Eul lor nu se mai dezvoltă. Doar prin disciplină liber consimțită poți profita de viață și o poți menține în limitele rațiunii. Dacă individul învață să-și controleze pulsiunile, pentru că așa vrea, și nu pentru că așa trebuie, el va putea cunoaște plăcerea și satisfacția fără să capete dependență.


#ÎntrebăriCuSens

În ce vrei să investești mai mult timp și mai multă energie?


#DeAscultat

Vă invităm să ascultați episodul 6, Fericirea și nefericirea, pe bază de neurochimie, din Mind Architect Podcast by Paul Olteanu.


Pe data viitoare!