“Cred ca sintagma ,,invata sa inveti incontinuu” ar trebui sa ne preocupe in permanenta. Daca vrei sa iti placa in permanenta ceea ce faci si ca munca sa-ti ofere o continua stare de bucurie, daca te apleci catre satisfactiile intrinseci date de o permanenta stare de cautare si dezvoltare, recomand sa-ti alegi o meserie vocationala. Eu am optat pentru aceasta varianta.” Alaturi de Autonom, adaugam noi. Restul este deja istorie. Istoria vie a unui succes care se scrie din 2006, continuu, zi de zi. “Reteta” o aflati din interviul de mai jos, cu dl. Tarquinius Stamate, directorul agentiei Autonom din Iasi.
1. Ce reprezinta pentru dumneavoastra Autonom?
Cand pornesti la drum alaturi de o companie trebuie sa decizi de la inceput cu ce scop i te alaturi ei:
– daca vrei doar bani, mai multa libertate si ce faci in timpul liber este mai important decat munca ta, va trebui sa optezi pentru un job, un serviciu;
– daca vrei sa avansezi, daca vrei perspectiva, trepte ierarhice de urcat, atunci axeaza-te pe aceste scopuri si construieste-ti cariera;
– dar daca vrei sa iti placa in permanenta ceea ce faci si ca munca sa-ti ofere o continua stare de bucurie, daca te apleci catre satisfactiile intrinseci date de o permanenta stare de cautare si dezvoltare, recomand sa-ti alegi o meserie vocationala. Eu am optat pentru aceasta a treia varianta.
Poate ca va veti intreba care este legatura dintre o activitate vocationala si cea de inchirieri de autoturisme. In 2006, cand am inceput de la zero activitatea la Autonom Rent a Car Iasi, am pornit cu dorinta de a crea in timp ceva maret, de a construi o afacere de referinta bazata pe valori si rezultate. Incerc in permanenta sa am o viziune privind modul in care ar trebui sa arate agentia peste 1 an, 5 ani, 10 ani, cum pot produce inovatie si schimbari durabile, cum pot crea un colectiv exceptional.
Autonom reprezinta, pentru mine, o provocare: aceea de a fi astazi putin mai bun decat ieri, de a adauga plus-valoare in tot ce fac, de a invata continuu, de a cunoaste si relationa cu oameni interesanti. Autonom este si un loc unde vin in fiecare zi cu bucurie, unde am satisfactii profesionale si personale deosebite, un mediu plin de dinamism si optimism, un colectiv extraordinar de la care am intotdeauna ceva de invatat si caruia ii pot impartasi din experienta mea. Dar, mai ales, Autonom reprezinta oameni ambitiosi si motivati, uniti de un ideal: acela de a crea o companie excelenta.
2. Cum s-a dezvoltat activitatea agentiei Autonom Iasi de la deschidere pana in prezent?
Agentia Autonom Rent a Car Iasi s-a infiintat in luna martie 2006, fiind a treia in ordine cronologica. Am deschis biroul, am primit 3 masini de la sediul central din Piatra Neamt si am asteptat clientii.
La inceput, nici eu si nici actionarii nu stiam mai nimic despre aceasta afacere. Ne-am propus sa lucram dupa propriul spiritul de intreprinzatori, sa acumulam cunostinte zi de zi, sa invatam din greseli sau din experienta altor colegi. Astfel, primii trei ani au fost de invatare, de acumulare de experiente care mai de care mai diverse. Pe atunci nu aveam decat o pasiune puternica pentru proiectul nostru, o ambitie formidabila de a reusi. Si clientii au inceput sa vina.
Atunci aveam o afacere ca oricare alta. Profitand de mediul economic prielnic din acei ani, nu faceam decat sa stam la birou si sa fim asaltati de clienti – majoritatea persoane fizice, romani care lucrau in Italia si Spania si care trimiteau sume mari de bani in tara. In perioada concediilor, cererea depasea adesea oferta noastra auto, asa ca eram adesea nevoiti sa refuzam clienti.
Pentru a fixa, totusi, o directie in aceasta afacere al carei succes il intrezaream, insa pe care o faceam atunci empiric, ne-am stabilit un scop: de a oferi servicii oneste de inchirieri auto; de aceea, sloganul nostru a devenit „Autonom Rent a Car – o companie onesta”. De asemenea, ne-am propus ca in 5 ani sa detinem 50 de masini. Astfel, in 2006 am pornit cu doar 3 autoturisme si l-am incheiat cu 12. In 2007 am crescut progresiv flota la 20 de unitati, ajungand in 2008 la 35.
Totusi, stiam ca o astfel de afacere, care merge de la sine, poate fi si vulnerabila. Simteam o apasare, o neliniste, simteam ca pericolul este aproape. Si a urmat criza.
„Daca e criza, cu placere”
In 2008, dupa caderea bancii Lehman Brothers, mediul economic american era bulversat, toti finantistii din SUA credeau ca a venit apocalipsa, toti erau derutati si speriati. Atunci, noi, echipa Autonom, ne-am dat seama ca, daca este criza economica atat de dura acolo, bineinteles ca va trece oceanul si va ajunge si in Romania. Ne-am strans toti si ne-am spus ca aveam doar doua variante:
1. ori asteptam pasivi sa vedem ce se intampla;
2. ori actionam din timp, stabilim strategii pentru a face fata crizei ce urma sa apara.
Evident, am ales a doua varianta. Principala strategie adoptata pentru a limita efectele crizei a fost sa ne reorientam din timp spre alt profil de client: sectorul corporate. Am realizat ca persoanele fizice care constituiau baza afacerii noastre se vor rari, asa ca am inceput o campanie puternica pentru a oferi solutii eficiente companiilor, care sa ne asigure o stabilitate financiara pe intreaga durata a anului, stiut fiind ca activitatea de inchirieri auto este sezoniera, chiar daca aceasta solutie avea sa duca, aparent, la scaderea ratei de profit. De asemenea, am imbunatatit foarte mult calitatea serviciilor oferite si am definit valorile si filozofia firmei noastre. Iar rezultatele au inceput sa apara:
2009-2012 – trei ani consecutivi cu o crestere totala de 80%. a afacerii. Dintre toate firmele din Romania, suntem pe primul loc in ceea ce priveste cresterea inregistrata in trei ani consecutivi si asta intr-o perioada putin favorabila mediului de afaceri.
Si la Iasi am avut cresteri semnificative de la an la an a cifrei de afaceri si a profitului. Acum agentia Iasi are o flota de 81 de masini, variind de la clasa economy pana la cea business si cele 6 minivanuri Ford Ranger, inchiriate in exclusivitate unui partener strategic, iar contractele de inchirieri depasesc nu doar granitele judetului Iasi, ci si pe ale tarii, ajungand si in Republica Moldova, in colaborare cu o companie multinationala.
3. Cum decurge o zi de munca in agentia Autonom Iasi?
De fiecare data altfel. Avem o activitate diversificata, unde rutina nu-si are locul: zilnic cunoastem alti oameni, zilnic apare ceva nou care trebuie rezolvat, precum si situatii noi. Provocari apar mereu, legate de activitatea curenta sau care se desfasoara pe intreaga perioada a anului, derivand din obiectivele stabilite sau din derularea unui proiect major.
Concret, pe unul din peretii agentiei avem o tabla mare pe care scriem programul de lucru pentru fiecare zi a saptamanii. La inceput, tabla este relativ goala, insa, pe masura ce trece timpul, vedem cum se umple de activitati ce trebuie rezolvate. Ti se umple inima de bucurie cand acea tabla este completata de nu mai ai loc de scris. Parca prinde viata! Inseamna ca esti activ, eficient, solicitat de catre clienti.
In fiecare dimineata, avem deja o ,,harta” a activitatii pentru ziua in curs. Ne distribuim sarcinile si trecem la actiune: colega supervizor raspunde la rezervarile venite pe site, discuta cu clientii, organizeaza programul agentilor. Colegii operatori rent a car pregatesc masinile din punct de vedere tehnic si al starii de curatenie, livreaza / preiau masinile la sediile clientilor, fac transferuri in tara. Directorul agentiei are rolul principal de a promova activitatea firmei catre sectorul corporate.
4. Cum v-ati descrie echipa?
Echipa Autonom Iasi numara 5 membri, printre care si eu. Este un colectiv format recent, cel mai vechi coleg lucrand cu noi de aproape doi ani si jumatate. Ma pot considera norocos ca intr-o perioada atat de scurta am construit un colectiv tanar si entuziast, cu oameni devotati muncii lor, care doresc sa evolueze profesional si personal, orientati catre valori si rezultate. Ii admir foarte mult pe colegii mei pentru implicarea lor si dorinta de a face lucrurile cat mai bine.
- Alina, initial Office Manager, acum Supervizor, adica ,,sefa” peste ceilalti colegi, este cea care tine sub control intreaga activitate a agentiei. Calma si meticuloasa, intretine impecabil relatiile cu clientii. Totodata, se ocupa de comunicarea cu ceilalti colegi din tara, de actele contabile si de tot ce implica buna functionare a agentiei. Lunar primeste prin curier un pachet mare de carti comandate online, semn ca este mare ,,devoratoare” de literatura.
- Andrei, liderul bland, cu abilitati de pedagog, mereu preocupat de buna functionare a relatiilor interpersonale din cadrul echipei. De asemenea, este omul devotat si dedicat satisfacerii intr-o masura cat mai mare a asteptarilor clientilor nostri. Este un stalp puternic, liantul care uneste intreaga echipa.
- Alex, pasionat de autoturisme, si-a ales sa se ocupe, din punct de vedere tehnic, mai ales de parcul auto. Este foarte eficient si perfectionist in domeniul lui si ne bazam pe el pentru a oferi masini sigure clientilor nostri. La el apreciez cel mai mult implicarea responsabila in tot ce inseamna intretinerea autoturismelor.
- Stefanita, cel mai nou coleg al nostru, operator rent a car, este de un entuziasm debordant si un visator incurabil. Viseaza doar dezvoltare personala. Eu il percep ca pe ,,omul cu cartea” deoarece oriunde pleaca (la un client, la spalatoria auto, la aeroport) isi ia o carte cu el si astfel valorifica prin lectura orice timp disponibil, oricat de putin ar fi acesta.
Fiecare din ei are calitati individuale remarcabile, ceea ce ii face niste oameni si colegi deosebiti, alaturi de care sunt mandru si bucuros sa lucrez zi de zi.
5. Cum este Tarquinius Stamate seful? Cum va motivati colegii subalterni?
Nu ma consider sef, ci doar o persoana acreditata de catre conducerea companiei pentru a se ocupa de buna desfasurare a agentiei. Am incredere deplina in echipa mea si de aceea le-am acordat colegilor libertate totala in desfasurarea activitatii. Ma consider doar un consilier, un sfatuitor si un indrumator in situatiile mai dificile.
Ce il intereseaza cel mai mult pe ,,seful” Tarquinius Stamate este sa creeze un mediu intern de lucru care incurajeaza dezvoltarea fiecarui coleg, sa ii cunosc cat mai bine individual, pentru a-i incuraja si a-i vedea atingand succesul. Vreau sa fie un climat in care slujba fiecaruia sa aiba o semnificatie, profesiunea sa devina o chemare. Ma intereseaza opiniile fiecarui coleg, afilierea lui la valorile noastre fundamentale; ii incurajez sa se dezvolte si discut despre progresul fiecaruia. Totodata, ma preocupa in permanenta sa intretin in colectiv doar sentimente de respect si prietenie. Cred ca aceste lucruri sunt percepute de cei patru colegi ai mei si reprezinta motorul motivatiei lor.
In acelasi sens, cand am simtit ca motivatia colectivului scade, am apelat la o prietena trainer si astfel a avut loc primul seminar intern destinat colegilor din agentia Iasi, cu tema ,,Automotivarea”. La scurt timp a urmat al doilea training, avand ca subiect ,,Lucrul in echipa”. Dupa aceste doua evenimente interne, am simtit o efervescenta deosebita in randul colegilor, care s-a reflectat in rezultatele financiare deosebite din primul semestru al acestui an.
Succesul acestor sesiuni de training am decis sa-l impartasesc si celorlalti colegi din zona Moldovei, asa ca am organizat un ,,team building” extins, cu toti colegii din cele 5 judete limitrofe, pentru a contribui, in masura posibilitatilor mele, la dezvoltarea si motivarea altora. Si conducerea companiei m-a sprijinit mult in acest demers.
6. Cititorii blogului www.tarquinius.ro stiu ca sunteti adept si militant pentru dezvoltarea personala. Ce rol joaca aceasta in succesul dvs., deopotriva pe plan profesional si personal? In ce masura mijloacele proprii de dezvoltare personala l-au modelat pe Tarquinius Stamate de astazi si respectiv in ce masura dvs. influentati dezvoltarea altora?
Dezvoltarea personala ar trebui sa fie foarte importanta pentru fiecare dintre noi. Ea nu trebuie privita ca un trend si nici sa fie impusa. Trebuie sa simti intrinsec aceasta dorinta. Iar daca nu ai acest sentiment, gandeste-te ca doar cei capabili supravietuiesc – nu doar in afaceri, ci in orice activitate. Daca nu cresteti, muriti. Daca nu invatati in permanenta, veti fi lasati in urma. Suna infricosator, dar este cat se poate de real.
De ce consider dezvoltarea personala foarte importanta? Pentru ordinea interioara a fiecaruia dintre noi. Starea naturala a constiintei noastre este una de entropie, de haos si agitatie, ceea ce duce la lipsa ordinii interioare, la consumul inutil de energie psihica, la o stare permanenta de nemultumire sau chiar la extreme precum conditii subiective, numite anxietate ontologica sau angoasa existentiala. Starea optima a experientei interioare este aceea in care exista ordine in constiinta. O persoana care izbuteste sa isi controleze energia psihica si s-o investeasca in scopuri alese constient va deveni automat o fiinta mai complexa. Dezvoltandu-si aptitudinile, tinzand spre obiective si mai incitante, o asemenea persoana va deveni din ce in ce mai iesita din comun.
De ce consider dezvoltarea personala esentiala? Pentru a ne imbunatati viata, continutul existentei noastre. In termeni psihologici, calitatea experientei subiective. Dar putem ajunge la starea optima a vietii noastre numai prin antrenament constant, dezvoltandu-ne atat intelectul, cat si aptitudinile fizice sau emotionale. In continuare ma voi referi doar la dezvoltarea intelectului. In opinia mea, aceasta se poate realiza prin lectura, transpunand in propria varianta ceea ce citim. Sa ne imaginam ca „stam de vorba cu autorul cartii” si sa avem o discutie critica fata de ideile lui. Foarte importante sunt si conferintele, seminariile, workshopurile, unde putem acumula informatii noi, putem afla idei si puncte de vedere pe care sa le discutam constructiv de ambele parti; pe scurt, sa incercam in permanenta sa ne dezvoltam cat mai mult ,,muschiul mintii”.
Nu vreau sa ma pronunt acum despre dezvoltarea mea personala fiindca acest domeniu este nelimitat, iar eu ma aflu pe o treapta modesta in acest proces. Totusi, mijloacele pe care le-am practicat m-au transformat profund in sens pozitiv, ajungand deseori la experienta autotelica. Cand ne implicam total in ce facem, lucrurile devin intrisec recompensatoare, timpul functioneaza dupa alta unitate de masura, bucuria inlocuieste plictiseala, viata decurge prin evenimente incitante si provocatoare, ai un sentiment general de control asupra a tot ce ti se intampla.
Ce am constatat in acesti ani: mediul economic, resursele financiare si materiale, tehnologia etc. au rolul lor in dezvoltarea unei organizatii, dar esentialul il reprezinta oamenii. Scopul profund, organic, al Autonom nu este de a inchiria masini, de a atinge performante financiare deosebite, ci de a dezvolta oameni, de a-i „creste” si forma. Daca reusesti asta, toate celelalte vor veni de la sine.
Poate ca acesta este ingredientul secret al succesului nostru: dezvoltarea personala a fiecarui membru al echipei. In acest spirit incerc, pe cat pot, sa ma implic in dezvoltarea personala a fiecarui coleg din agentie si nu numai: le recomand sa studieze carti care consider ca le-ar fi utile, ii incurajez sa participe la anumite conferinte, seminarii si alte evenimente din oras, ii deleg sa reprezinte agentia la astfel de actiuni, discutam periodic idei din diverse lucrari, in special de business, cream planuri individuale de dezvoltare personala. Pot spune fara nicio retinere ca in compania Autonom s-a cristalizat o adevarata cultura a invatarii si dezvoltarii personale. Cred ca sintagma ,, invata sa inveti incontinuu” ar trebui sa ne preocupe in permanenta.
7. Ce pasiuni si hobby-uri aveti?
Aici pot mentiona muzica clasica si psihologia. Am diverse grupuri de prieteni, toti pasionati si specializati in aceste domenii. Inainte de a ne intalni, stabilim o tema de discutie, o pregatim, iar apoi conversam despre ce am stabilit. Astfel, ne vedem pentru a avea discutii sau mergem impreuna la un concert la filarmonica. Datorita acestor pasiuni si relatiilor cu prieteni din domeniile care ma intereseaza, am numai de invatat.
8. Ce recomandati turistilor aflati la prima vizita in Iasi sa vada in oras sau imprejurimi?
In Iasi avem patru tipuri de turism:
RELIGIOS – la Catedrala Mitropolitana, unde se afla moastele Sfintei Cuvioase Maici Paraschiva, foarte venerate la noi in tara. Chiar in curand, pe 14 octombrie, are loc praznuirea Sfintei Maici, cand se desfasoara si cel mai mare pelerinaj din Romania, aproximativ 1 milion de oameni venind din toate colturile tarii pentru a se ruga si atinge Sfintele Moaste. Aceasta sarbatoare religioasa coincide si cu Zilele Iasului, cand au loc numeroase evenimente culturale si artistice. Nu trebuie sa uitam nici de biserica Trei Ierarhi, aceasta capodopera arhitecturala, construita la 1639 de Domnitorul Vasile Lupu.
ACADEMIC – Universitatea Alexandru Ioan Cuza, prima institutie moderna de invatamant romanesc, fondata la 1860. Continuare simbolica a vechii Academii Vasiliene infiintate de Vasile Lupu in 1640. Aici, reprezentativa este celebra sala a ,,Pasilor Pierduti” pictata de maestrul Sabin Balasa.
LITERAR – legat de numele celor trei corifei ai literaturii romane: Mihai Eminescu, Ion Creanga si Vasile Alecsandri. Turistilor le recomand sa urce dealul Copoului si sa regaseasca spiritul eminescian langa dragul si batranul lui tei. Foarte aproape se afla si bojdeuca lui Ion Creanga, unde au fost scrise minunatele „Amintiri din copilarie”. Un alt obiectiv cultural important, legat de numele ,,vesnic tanarului si ferice” Vasile Alecsandri, este cladirea Teatrului National, recent renovata – o bijuterie care incanta ochiul fiecarui turist.
ISTORIC – Palatul Domnesc, resedinta a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc si Manastirea Dobrovat, ambele ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare si Sfant.
In judet se mai pot vizita cele doua castele gemene de la Miclauseni, construite de familia Sturdza, si cel de la Ruginoasa, resedinta domnitorului A.I. Cuza.
Si in orasul Harlau avem obiective istorice importante: cele doua biserici construite de Stefan cel Mare si Petru Rares, Curtea Domneasca si interesantul Muzeu al Viei si Vinului.
Promovarea turismului iesean se face tot mai activ datorita unei echipe entuziaste de profesionisti de la Asociatia Patronala a Turismului Iesean.