Putine sunt orasele care isi poarta aleile inspre sufletul calatorului si unde acesta, indiferent de unde ar fi venit, se simte ca acasa. Primul oras cu iluminat electric din Europa, primul oras liber din 1989, Timisoara ramane in mintea multora care l-au vizitat reper al superlativului urban, dar mai ales un loc ancorat in suflet. Pentru ca Timisoara este grandioasa, seducatoare, eleganta si frumoasa asemenea unei femei calde si cuceritoare, al carei farmec creeaza dependenta.
Cum ajungem in Timisoara?
Un weekend, o vacanta, un city break, o vizita de o singura zi, o plimbare prin centrul Timisoarei, oricat timp am oferi acestui oras de pe malul Begai, acesta va capata o neasteptata valoare. Cum ajungem in Timisoara? Cu avionul, in Aeroportul International Traian Vuia, cu trenul, Timisoara fiind un important nod feroviar din vestul tarii, sau cu masina, pe drumuri precum DN6, E70, E671, DN59A. Pentru cei veniti din strainatate, precum si pentru cei care pur si simplu au nevoie de un autoturism, Autonom Rent a Car ofera, la nivel national, un parc de peste 1800 autoturisme noi, astfel incat sa va bucurati pe indelete de calatoria pe care o planuiti. Puteti inchiria o masina din oricare dintre cele 37 de agentii din 24 de orase ale Romaniei si pe care o puteti returna la orice sediu Autonom din tara, in functie de necesitatile, proximitatea si preferintele voastre. De asemenea, puteti opta pentru varianta online de rezervare a unui autoturism, completand acest formular simplu. In Timisoara va asteptam atat la agentia din Aeroportul Traian Vuia, cat si la cea din oras, aflata pe strada Simion Barnutiu. Colega noastra Gabriela Milas, directorul agentiei Autonom locale, si echipa ei va stau cu drag la dispozitie oricand aveti trebuinta de servicii autonome de transport in Banat.
Ce putem vizita in Timisoara?
O sumedenie de obiective turistice, care mai de care mai frumoase si valoroase. Piata Victoriei, Opera, Catedrala Mitropolitana, Piata Unirii, Piata Libertatii, Piata Maria, Domul Romano-Catolic, Palatul Baroc, Statuia Sfanta Treime, Muzeul Banatului, Bastionul Maria Therezia, Fabrica de Bere, Sinagoga din Fabric, Biserica Millenium, Sinagoga din Iosefin, Baia Publica Neptun, Muzeul “Memorialul Revolutiei”, Parcul Botanic, Parcul Rozelor si parca nu ne mai induram a insera un “etc”. Pentru ca atatea obiective minunate insumeaza Timisoara incat o ierarhizare ar fi, oricum am gandi-o, nemultumitoare. Iar prezentarea acestora nu poate fi ingramadita intr-un simplu articol, motiv pentru care popasul nostru virtual de astazi vizeaza inima acestui splendid oras.
Parcul Rozelor
Aflat in apropierea Universitatii de Vest, Parcul Rozelor ramane, pentru cei care l-au vizitat macar o data, una dintre principalele atractii ale Timisoarei, care, gratie acestei gradini urbane de vis, si-a castigat renumele de “Orasul Trandafirilor”. Inceputurile acestui parc sunt ancorate in secolul al XIX-lea, cand arhitectii peisagisti Wilhelm Muhle şi Wenceslas Franz Niemitz puneau bazele Gradinii Regale de Trandafiri din Timisoara. In anul 1891, insusi regele Franz Joseph I vizita aceasta splendida gradina care, in timpul Primului Razboi Mondial, avea sa fie distrusa aproape in totalitate. In anul 1934, insa, pe o suprafata de 25.000 mp, inflorea cel mai mare rozariu din sud-estul Europei, cu peste 1200 de specii de trandafiri, varietatea trandafirilor mentinandu-se si astazi peste aceasta cifra. Superbe alei, bolti albe acoperite cu roze, teatrul de vara, Bega marginita de salcii, spatii amenajate uimitor de cei mai buni peisagisti vor incanta indragostitii, romanticii de toate varstele, iubitorii naturii si ai frumosului.
Catedrala Mitropolitana
Aceasta este cea mai inalta biserica din Romania (aproape 84 de metri), construita intre anii 1936 si 1940, purtand hramul “Trei Ierarhi” si apartinand de Mitropolia Banatului. Catedrala se afla, la randul sau, pe malul Begai, in spatele sau fiind amenajat un parc cu alei de-a lungul falezei raului. In fata sa se intinde Piata Victoriei, practic inima Timisoarei, de cealalta parte a acesteia aflandu-se o alta institutie de capatai a timisorenilor – Opera (Teatrul). Catedrala se intinde pe o suprafata de peste 1500 mp, temelia sa avand la baza o structura de peste 1000 de piloni din beton armat: are 9 turle si alte 7 clopote a caror greutate depaseste 7 tone, iar in interiorul sau incap circa 5000 de persoane. Arhitectura sa are influente bizantine, clopotele au fost armonizate de compozitorul Sabin Dragoi, pictura edificiului a fost realizata de Atanasie Demian, iar sculpturile interioare apartin artistului Traian Novac. La subsolul sau se afla Muzeul Catedralei Mitropolitane, ce gazduieste colectia de arta bisericeasca veche a Arhiepiscopiei Timisoara. Obiecte de cult provenite din biserici banatene, insemnate carti religioase (precum “Noul Testament de la Balgrad” – 1648), icoane pe lemn, broderii, sculpturi ilustrative pentru specificul zonei pot fi admirate in acest muzeu, deschis publicului larg in fiecare zi a saptamanii.
Piata Victoriei
Acesta este locul unde, in 20 decembrie 1989, Timisoara a fost proclamata primul oras liber al Romaniei. La cei doi poli ai pietei se afla Opera si Catedrala, intre ele desfasurandu-se unul dintre cele mai vizitate parcuri timisorene. Din nou, talentul peisagistilor si-a dat concursul in amenajarea acestei piete, loc de promenada ce se impune in itinerariul nou-venitilor. Cele doua alei lungi ce marginesc piata poarta denumirile „Corso” si „Surogat”. “Fantana cu pesti” si monumentul “Leoaica cu puii” (daruit in anul 1926 Timisoarei de orasul Roma) se afla in centrul acestei piete, delimitata de Cinematograful Scala, vechea cladire a Hotelului Timisoara si palate cu o impresionanta arhitectura.
Opera Nationala Romana Timisoara
Patru institutii de arta isi desfasoara activitatea in aceasta cladire: Teatrul National „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” si Opera Nationala Timisoara. Pe 27 aprilie 1947 avea loc pe scena timisoareana spectacolul inaugural cu opera “Aida” de G. Verdi, sala cu o capacitate de peste 700 de locuri gazduind, pana in prezent, peste 187 de premiere. Dincolo de valoarea artistica si culturala a institutiei, cladirea Operei din Timisoara este unul dintre cele mai importante simboluri ale libertatii, dupa ce, de la balconul acestei cladiri, Timisoara si-a pretins cea dintai libertatea.
Strada Alba Iulia, Piata Libertatii
Aceasta face legatura intre Piata Victoriei si Piata Libertatii, pornind din dreapta Operei, si este, foarte probabil, cea mai circulata strada pietonala a Banatului. Cladiri cu arhitectura veche marginesc ingusta strada ce se deschide in cea mai veche piata din Timisoara: Libertatii. Cazinoul Militar, Primaria Veche, fosta Cancelarie de Razboi sunt doar cateva dintre valoroasele institutii ancorate in secolul XVIII ce-si pastreaza si astazi farmecul de odinioara. Aici se intersecteaza principalele drumuri ale orasului si cai de transport locale, acesta este centrul vechi al Timisoarei. Periplul prin inima acestui oras de poveste continua spre Piata Unirii, aflata la mica distanta de Piata Libertatii. Aceasta din urma este, astfel, o veriga, un liant intre celebrul centru al Timisoarei cu Opera si Catedrala Mitropolitana si un altul la fel de frumos si valoros.
Piata Unirii
Cui ii place barocul? Piata Domului, Piata Losonczy (cum se numea in trecut) sau Piata Unirii este considerata cea mai frumoasa din Timisoara. Cel din urma nume i-a fost atribuit in 1919, pentru ca aici s-au oprit trupele romane care au intrat in Timisoara. Aici se afla somptuosul Dom Romano-Catolic sau Catedrala Sfantul Gheorghe din Timisoara, construita intre anii 1736 si 1774, Palatul Baroc care gazduieste Muzeul de Arta din Timisoara, dintre ale carui valoroase colectii o amintim pe cea a artistului Corneliu Baba. Statuia Sfanta Treime (Coloana Ciumei) se afla in mijlocul pietei si a fost ridicata incepand cu anul 1740, din gresie, pentru a evoca sfarsitul epidemiei de ciuma din Banat. Monumentul a fost construit la Viena si a fost adus in Timisoara pe calea apei: Dunare, Tisa si, mai apoi, pe canalul Bega. Fantana cu apa minerala, Catedrala Ortodoxa Sarba (ridicata intre anii 1744-1748), Casa Bruck (1910) sunt alte obiective de seama ale Pietei Unirii din Timisoara, ce merita cu prisosinta popasul nostru.
Si, daca tot ne aflam in Timisoara, ar fi mare pacat sa nu vizitam cea mai veche fabrica de bere din Romania, a carei poveste incepe in anul 1718. Sau cartierul istoric Fabric cu a sa Piata Traian, Statuia „Sf. Ioan Nepomuk” – cea mai veche sculptura din Timisoara, Castelul Huniade si Muzeul Banatului (infiintat in 1872), ce cuprinde sectii de istorie, arheologie, stiintele naturii si Laboratorul Zonal de Restaurare-Conservare. In cadrul sau puteti admira unicul sanctuar neolitic din Romania, de la Parta, vechi de aproximativ 6000 de ani. Sau Parcul Botanic, intins pe o suprafata de aproximativ 10 hectare si cuprinzand peste 1650 de plante, dispuse pe criterii geografice si incluzand pana si un subsector asiatic (gradina japoneza).
Cu o agenda culturala si artistica aglomerata, Timisoara reprezinta una dintre cele mai insemnate destinatii urbane ale Romaniei. Fiind un important centru universitar al tarii, Timisoara emana vigoare, tinerete si entuziasm, dincolo de secularele ziduri ale monumentelor si palatelor ce impanzesc aceasta bogata cetate a Banatului.
Este orasul in care iti promiti sa revii, de care te indragostesti iremediabil si pe care, odata cunoscut, il vei iubi. Nostalgici si amorezati de fermecatorul oras-port, va recomandam cu tot dragul o destinatie urbana de exceptie: Timisoara.