Transmaraton pe Transfagarasan

Dupa cum va anuntam si pe Facebook saptamana trecuta, din pasiune pentru sport si indeosebi pentru alergat, am sustinut transmaratonul organizat de atletul Gabriel Solomon, sambata, 8 septembrie a.c., pe Transfagarasan. Traseul de 70 km, privilestea superba si vremea frumoasa, dar si entuziasmul celor aproape 100 de participanti la competitie au facut evenimentul unul memorabil si, pe buna dreptate, apreciat de multi, inclusiv de noi. Ca sa fie si organizarea cat mai autonoma, am contribuit cu un Logan Van pentru transportul logistic, iar reprezentantii nostri la fata locului, insisi managerii Autonom Rent a Car, au luat si startul la alergat. V-am mai zis ca  sunt pasionati de maratoane? 🙂

Curiosi sa aflam mai multe din culise, am incercat sa-l descoasem pe Gabriel Solomon ce si cum presupune organizarea unui transmaraton – deopotriva din perspectiva de organizator si de participant veteran la competitiile de acest gen. Iata ce-am aflat:

Autonom: Stim ca, pe langa placerea alergarii, Transmaratonul a avut ca obiectiv sustinerea a doua cauze nobile. Care sunt acestea? 
Gabriel Solomon: Cand am inceput sa planificam acest eveniment, ne-am dorit sa avem doua cauze umanitare din domenii diferite. Ne-am dorit, de asemenea, sa alegem doua asociatii cu istoric si experienta in fundraising. Asa am ajuns la cele doua cauze sustinute:

  1. Centrul de Excelenta in Ingrijire Paliativa deschis de Hospice in 2002, care ofera ingrijire gratuita unui numar de peste 11.000 copii si adulti, pacienti suferind de o boala in stadiu terminal (cancer sau alte boli rare) si familiile lor. Obiectivul nostru, in Transmaraton, a fost sa obtinem fondurile necesare pentru a acorda ingrijire paliativa gratuita la domiciliu pentru 150 de pacienti (copii si adulti) si familiile lor, pentru o perioada de 3 luni.
  2. Campania Padurea Copiilor a Asociatiei Viitor Plus, ce isi propune plantarea si ingrijirea a cate unui copacel pentru fiecare nou nascut din Romania. Pentru 2012, obiectivul este de 50.000 de puieti ce vor plantati in sudul Romaniei, o zona afectata intens de schimbarile climatice (inundatii, inzapeziri, seceta etc.). Copaceii plantati vor deveni, in 50 de ani, o padure adulta de 6 hectare, ce va absorbi peste 3000 de tone de CO2 si va imbunatati calitatea solului, microclimatul si biodiversitatea zonei. Prin intermediul Transmaratonului, ne-am propus sa crestem Padurea Copiilor, prin plantarea a 10.000 de puieti si ingrijirea lor timp de 5-6 ani, in functie de specie.

Pentru cele doua cauze am reusit sa strangem, pana acum, suma de 115.414 RON.

Ce presupune organizarea unui ultramaraton? Care a fost cel mai dificil aspect de gestionat in organizarea acestui eveniment?
G.S.: Organizarea unui ultramaraton este un ultramaraton in sine. In cazul Transmaratonului, organizarea a insemnat aproape un an de planificat fiecare detaliu al competitiei, de la aspecte logistice, la fundraising si planuri media, scopul final fiind acela de a oferi concurentilor si partenerilor un eveniment cat mai deosebit si o experienta de neuitat. Cel mai dificil aspect a fost coordonarea tuturor partilor implicate (fundatii, parteneri, furnizori etc.), mai ales in saptamana dinaintea evenimentului.

Ca atlet si participant la numeroase crosuri, ce va doriti de la organizatorii respectivelor evenimente, in general?
G.S.Aceasta a fost si intrebarea pe care ne-o puneam de fiecare data cand luam orice decizie pentru Transmaraton. Cred ca raspunsul pe scurt ar fi o experienta cat mai frumoasa. Aceasta s-ar putea traduce in:
– usurinta inscrierii
– o comunicare eficienta cu participantii
– un kit de inscriere deosebit
– un traseu cat mai frumos
– o medalie speciala pentru cei care trec linia de finish.

Cati kilometri estimati ca ati alergat pana in prezent, in competitii?
G.S.: Sincer sa fiu, nu am stat niciodata sa-i adun. Nu prea vad rostul. Cand iau decizia sa particip la o competitie, nu ma gandesc niciodata ca am alergat prea multi kilometri sau prea putini anul acesta.

Ce va motiveaza sa alergati?
G.S.: Raspunsul este pe cat de simplu, pe atat de complex: imi plac alergarea si bucuriile pe care aceasta mi le ofera atat in concursuri, cat si in alergarile de placere.

In speranta ca Gabriel v-a motivat si pe voi sa ardeti niste calorii alergand (poate ne intalnim la vreun maraton 😉 ), va lasam sa va delectati cu imaginile de mai jos. Se spune ca transmit mai mult decat 1000 de cuvinte, nu-i asa?