Vacanta ta lipsita de griji incepe cu o masina de inchiriat de la Autonom. Oriunde decizi sa calatoresti vara aceasta, ai inclusa asistenta rutiera nationala si internationala 24/7.

Selecteaza Locatia si Data:

Alegeti Clasa Auto Dorita:

Selecteaza Echipamentele Dorite:

Sumar Selectie:

Preluare din in data de la ora .

Predare in in data de la ora .

Garantie redusa:
Echipamente optionale: x 1 x 1 x 1
Taxa soferi tineri/peste 70 de ani:
Documente pentru trecerea granitei:
Asistenta rutiera internationala:
Taxa extra program:
Pret Dislocare:
Garantie:
Pret Total:

Completeaza Datele de Contact:

Completati datele dvs. mai jos si colegii nostri va vor contacta in cel mai scurt timp.

 • RO +40
 • GB +44
 • ES +34
 • IT +39
 • DE +49
 • FR +33
 • HU +36
 • RS +381
 • US +1
 • KR +82
 • IL +972
 • Other

La preluarea masinii veti avea nevoie de permisul de conducere, de actul de identitate si de un card de credit.

Am citit si sunt de acord cu

Rent safe and conveniently. Prevention measures against COVID-19 in Autonom

Inchiriaza in siguranta si convenabil. Masuri de prevenire impotriva COVID-19 in Autonom

Intrucat prevenirea este cea mai buna si cea mai eficienta metoda de combatere a raspandirii virusului COVID-19 in acest moment, va aducem la cunostinta masurile pe care le-am luat in Autonom.

 • Dupa fiecare preluare/transfer, masinile sunt dezinfectate, acordandu-se o atentie deosebita tuturor manerelor, volanului, bordului, schimbatorului de viteze si portbagajului.
 • Dupa dezinfectare, fiecare masina de inchiriat ramane obligatoriu timp de minim 24 de ore in parcare, pentru neutralizare, inainte de a fi predata unui alt client.
 • Masinile preluate de la clienti in regimul D2D, sunt dezinfectate inainte de preluarea de la client si inca o data la sediul Autonom, inainte de predare. Ulterior, recomandam ca masinile sa ramana neutilizate de catre client timp de 24 h de la predare.
 • Toate cheile masinilor, precum si documentele auto, sunt dezinfectate si neutralizate inainte de a ajunge la urmatorul client.
 • Soferii nostri au primit numeroase informari precum si mijloace de protectie (dezinfectant pentru suprafete, servetele si dezinfectant pentru maini atat pentru ei cat si pentru pasageri, masti de protectie).
 • Pentru prevenirea raspandirii virusului, majoritatea colegilor nostri care pot lucra de acasa fac deja asta, asigurand continuitatea normala a operatiunilor.
 • Colegii din agentii vor purta de fiecare data manusi chirurgicale noi in gestionarea masinilor si vor pastra distanta sociala necesara in interactiunea cu clientii.

Vom continua sa monitorizam situatia, precum si sa respectam toate recomandarile emise de autoritatile de sanatate publica ca dumneavoastra dar si colegii nostri sa fiti in siguranta. In cazul in care exista modificari ale modului in care agentiile Autonom functioneaza vom reveni cu actualizari.

Rent safe and conveniently. Prevention measures against COVID-19 in Autonom

Seeing as prevention is the best method at this moment to fight the spread of COVID-19 we would like to inform you about the safety measures we have implemented in Autonom.

 • After each drop-off or passenger transfer our cars are disinfected, paying particular attention to every door handle, steering wheel, dashboard, gear shifter and trunk.
 • After disinfecting, each rental car will stay in the parking lot for a period of 24 hours for neutralization, before being handed to another client.
 • The cars picked up from D2D clients are disinfected before pick-up and once more at the Autonom agency before delivery. We further recommend that the car remains unused by the client for at least 24h after delivery.
 • All our car keys and documents are disinfected and neutralized before any pick-up.
 • Our colleagues have received multiple notices as well as means of protection (surface disinfectant, tissues and hand sanitizers as for them and for clients, face masks).
 • To prevent the spread of the virus, most of our colleagues that can work from home are already doing so, ensuring a normal operational continuity.
 • Our colleagues in the agencies will wear new surgical gloves each time they handle a new car and will maintain the necessary distance in their relationship with customers.

We will continue to monitor the situation and respect all recommendations issued by public health authorities so that you as well as our colleagues are kept safe. We will issue updates if Autonom agencies will change the way they operate.

Informatii importante

Pentru inchirieri in afara granitelor se aplica conditii speciale. Cititi in continuare pentru mai multe detalii:

Informatii importante

Pentru soferi cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani, se va aplica o taxa cuprinsa intre 100 € si 300 € in functie de experienta de condus.

Termeni si Conditii

Definitii:

Contract - include informatiile din urmatoarele documente: Contract de Inchiriere, Termeni si Conditii de Inchiriere, Fisa de Predare – Preluare si toate specificatiile din Anexele la Contract.

Autoturism / Autovehicul – reprezinta vehiculul oferit spre inchiriere impreuna cu toate accesoriile sale.

Tarif de Lista - reprezinta tariful pentru o zi de inchiriere (24 h) corespunzatoare autoturismului inchiriat.

Carburant – poate consta in benzina sau motorina, in functie de tipul autoturismului inchiriat.

Client – persoana care semneaza Contractul de Inchiriere

Anexe – documente aditionale Contractului de Inchiriere

Fisa de Predare – Preluare – document in care se noteaza starea autovehiculului atat la predare, cat si la preluare

Grila de costuri pentru daune – lista cu costuri aferente fiecarei clase auto in functie de localizarea si natura daunelor

Utilizator – persoana mentionata in Contract, care poate conduce autovehiculul inchiriat de Client.

Partener – persoana juridica care intermediaza inchirierea intre Autonom si Client

SCDW/ SCDW+ – taxa pentru reducerea responsabilitatii in caz de dauna sau furt explicate pe larg la capitolul 4

 

Preambul:

Clauzele contractuale includ informatiile din urmatoarele documente: Contract de Inchiriere, Termeni si Conditii de Inchiriere, Fisa de Predare – Preluare, grila de costuri pentru daune si toate specificatiile din Anexele la Contract.

Conditiile de fata sunt obligatorii si trebuie respectate pentru a putea inchiria un autoturism de la Autonom de catre persoanele fizice/juridice romane sau straine.

Tarifele contin TVA.

 

1. Obligatiile Autonom

1.1. Sa transmita Clientului dreptul de folosinta asupra autovehiculului ce constituie obiectul Contractului prin: livrarea autovehiculului, completarea si semnarea fisei de predare-preluare, inmanarea cheilor si a actelor masinii (certificat de inmatriculare, polita de asigurare RCA) in original.

1.2. Sa asigure Clientului asistenta rutiera, pe teritoriul Romaniei, pe toata durata contractului, 24h/24, 7zile/7 in caz de accident sau pana mecanica (defectiune tehnica). Autonom nu este responsabila de remedierea anvelopei in caz de pana.

1.3. Sa inlocuiasca autovehiculul (in limita disponibilitatii), in caz de avarie care nu poate fi remediata pe loc, daca dauna nu este din vina Clientului, intr-un interval de 24 ore, in functie de locatia in care s-a constatat defectiunea. In cazul in care dauna este din vina Clientului se va solicita blocarea unei noi garantii pentru livrarea unui nou autoturism.

1.4. In cazul in care Autonom va fi in imposibilitatea de a inlocui Autovehiculul, Clientului i se va restitui partea aferenta costului chiriei calculate proportional cu durata in care autovehiculul nu a putut fi folosit.

1.5. Autonom nu este responsabila de pierderile suportate de catre Client in caz de defectare sau avarie a autovehiculului, cu exceptia cheltuielilor autorizate de Autonom pentru reparatii.

1.6. Din momentul livrarii autovehiculului si pana la reintrarea in posesia acestuia, Autonom este exonerata de raspundere pentru daunele provocate in trafic de autovehiculul inchiriat Clientului, precum si de taxele de drum ori de pod sau amenzi rezultate din ocuparea abuziva a unui loc de parcare, nerespectarea legislatiei rutiere sau a legilor Romaniei.

1.7. Prin eliberarea chitantelor de completare si anulare ale depozitelor preautorizate Autonom se degreveaza de indisponibilitatea sumelor din contul Clientului si recomanda contactarea si prezentarea chitantelor catre banca de la care Clientul detine cardul.

 

2. Obligatiile Clientului

Observatie

In conditiile unei rezervari efectuate telefonic, prin e-mail sau prin parteneri, rezervarea poate fi anulata de Autonom, fara a datora nimic Clientului sau intermediarului, in cazul in care Clientul final nu indeplineste cerintele minime obligatorii pentru inchiriere prevazute in contract si publicate pe site-ul Autonom.

2.1. Sa fie posesorul unui permis de conducere national si/sau international valabil (obligatoriu permis international pentru acte emise in tari cu alta scriere decat in alfabetul Latin si pentru cele obtinute prin conducere auto cu volan pe dreapta, Ex.: UK, India, Australia, Japonia). La semnarea Contractului, trebuie prezentate in original permisul de conducere impreuna cu un act de identitate si un card de credit. Utilizarea cardului de credit este obligatorie pentru blocarea depozitului. Nu sunt acceptate carduri pre-pay sau Diners Club. Se pot folosi carduri de tip fintech (Revolut, Monese, N26 etc.) pentru plata serviciilor, dar nu si pentru blocarea garantiei.

2.2. Pentru soferii tineri cu experienta Intre 0-1 ani, precum si pentru soferii seniori cu varsta de peste 70 de ani, se va percepe o taxa suplimentara de 15 euro/zi iar garantia pentru daune va fi cuprinsa Intre 1200-3000 de euro, In functie de clasa masinii Inchiriate. Garantia nu va putea fi redusa prin plata SCDW sau SCDW+, iar Autonom Isi rezerva dreptul de a Inchiria doar anumite clase de masini.

2.3. In cazul rezervarilor confirmate, Autonom isi rezerva dreptul de anulare a acestora in cazul in care Clientul intarzie ridicarea autoturismului cu peste 3 ore fata de ora stabilita de comun acord, daca Clientul nu anunta in prealabil.

2.4. Sa permita conducerea autovehiculului doar persoanelor autorizate de Autonom si mentionate in Contract, sau reprezentantilor Autonom.

2.5. Taxa pentru soferii suplimentari va fi de 15 €/utilizator. Prin inscrierea in Contract a acestora accepta faptul ca trebuie sa indeplineasca conditiile de inchiriere Autonom.

2.6. Sa nu conduca autovehiculul in afara suprafetelor carosabile, pe drumuri nepavate, neasfaltate, inchise circulatiei publice. In caz contrar, Autonom va incasa valoarea reparatiei, indiferent de tipul garantiei alese de client (inclusiv in cazul taxei SCDW/SCDW+), din garantie sau va debita cardul de debit/credit al clientului prezentat la semnarea contractului, cu notificare in prealabil.

2.7. Sa nu faca si sa nu permita interventii tehnice sau estetice asupra autovehiculului fara consimtamantul scris al Autonom.

2.8. Sa instiinteze Autonom, la solicitarea acesteia, cu privire la locul unde se afla autovehiculul si sa permita examinarea autovehiculului de catre reprezentantii Autonom, in maxim 24 de ore de la cererea acesteia.

2.9. Sa nu foloseasca autovehiculul pentru taximetrie, transport alternativ – ridesharing (ex. Uber, Bolt, Bla Bla Car ect.), scoala de soferi, activitati de impingere sau tractare, curse, antrenamente, concursuri, in scopul transportarii unor substante periculoase sau activitati ilegale, care pot deteriora starea Autovehiculului, precum si sa nu ii dea nicio alta destinatie, alta decat pentru transport de persoane in regim de inchiriere. In cazul in care autoturismul inchiriat este pus sub sechestru sau distrus/deteriorat de catre autoritati sau Client, in urma folosirii lui pentru obtinerea unor foloase necuvenite din transportul unor obiecte sau substante interzise, Clientul se afla raspunzator de intreaga contravaloare a autovehiculului.

2.10. Animalele de companie (ex.: caini, pisici) pot fi transportate in autoturismele Autonom numai in cutii (custi, genti) speciale, inchise pe durata calatoriei. In caz contrar, se vor aplica aceleasi conditii mentionate la punctul 3.10.

2.11. Pentru nerespectarea prevederilor privind obligatiile Clientului – prevazute in Capitolul 2 (exceptie punct 2.1 – caz in care Autonom are dreptul de a anula unilateral rezervarea fara restituirea sumelor in caz de avans incasat) se incaseaza integral depozitul de garantie (inclusiv in cazul taxelor SCDW).

2.12. Clientul are obligatia de a mentine autoturismul in stare corespunzatore de folosinta pe toata perioada contractuala si de a preda autoturismul in aceeasi stare ca aceea de la data luarii in primire. In cazul oricaror daune produse autoturismului pe perioada contractuala, (inclusiv daune cauzate de lovirea animalelor sau daune cu autor necunoscut) clientul are obligatia de a suporta costurile tuturor reparatiilor necesare pentru a readuce autoturismul in starea existenta la data luarii in primire, in limita garantiei blocate cu conditia respectarii predeverilor de la punctul 7. In caz de nerespectare a procedurii in caz de dauna, prevazuta la punctul 7, Clientul este responsabil de intreaga valoare a reparatiilor, costurilor de imobilizare si a costurilor generate de lipsa de folosinta a masinii.

 

3. Desfasurarea Contractului. Livrarea, Inlocuirea si Restituirea Autovehiculului.

3.1. Livrarea si restituirea autovehiculului se vor face la locul, data si ora stabilite de Client impreuna cu Autonom si mentionate in formularul de rezervare si Contract.

3.2. Predarea si preluarea masinii in afara orelor de program (L-V 09:00 -18:00) se poate realiza la cererea clientului. In acest caz se va percepe o taxa suplimentara de 10 € per preluare/predare.

3.2.1. Deteriorarea sau distrugerea jantelor sau a anvelopelor atrage dupa sine obligatia Clientului de a achita o taxa de serviciu de 50 € si costul de reparatie sau inlocuire al elementului deteriorat/distrus.

3.2.2. Avarierea partii inferioare a autovehiculului, reprezentand elementele de sub masina (scut, baie de ulei, esapament, toba etc.) atrage dupa sine obligatia Clientului de a achita o taxa de serviciu de 50 € si costul de reparatie sau inlocuire al elementului deteriorat/distrus.

3.3. Restituirea autovehiculului in alt loc decat cel in care a fost livrat se face numai cu acordul Autonom si se va percepe o taxa suplimentara de dislocare, cuprinsa intre 30 € si 250 €. In cazul in care Clientul solicita restituirea autovehiculului intr-o alta locatie ulterior preluarii masinii, va informa Autonom in scris sau sunand la numarul de telefon suport non-stop 0721 44 22 66. Autonom va trebui sa isi dea acordul asupra acestei modificari contractuale, iar Clientul va achita taxa suplimentara de dislocare mentionata anterior, taxa care va fi comunicata in scris de catre Autonom, prin SMS sau e-mail. Incasarea taxei se va face la returul autoturismului din garantie, cash sau pe baza cardului de credit/debit prezentat de catre Client la semnarea contractului de inchiriere.

3.4. In cazul in care Clientul lasa masina intr-o alta agentie decat in cea stabilita initial prin contract, fara sa anunte modificarea locatiei de predare i se va incasa o taxa suplimentara de 250 €.

3.5. La restituirea autovehiculului peste ora limita conform contractului, se va percepe un tarif suplimentar de 10 €/ora, agreat prin contract. Daca Clientul intarzie predarea autovehiculului fara a avea acordul Autonom, compania are dreptul sa reintre in posesie pe cheltuiala si riscul Clientului.

3.6. Restituirea este efectiva in momentul semnarii fisei de predare de catre Autonom si Client.

3.7. Pentru autovehiculele restituite in afara orelor de program (weekeend si/sau nocturna) sau in conditii meteo care impiedica verificarea masinii se prelungeste responsabilitatea Clientului pentru eventuale avarii si respectiv deblocarea garantiilor cu 24 ore de la returul efectiv al autoturismului. Aceasta conditie se aplica si in cazul in care masina returnata de catre client este murdara si trebuie spalata pentru a se putea face verificarea.

3.8. Abandonarea de catre Client a autoturismului fara notificarea Autonom in scris sau sunand la numarul de telefon suport non-stop 0721442266, fara a preda cheia unui reprezentant Autonom si fara semnarea bilaterala a fisei de preluare va atrage raspunderea Clientului pentru toate costurile aferente relocarii autoturismului in agentia din care a fost inchiriat, si a altor costuri aferente readucerii autoturismului la starea initiala in cazul in care autoturismul este preluat in alte conditii decat cele in care a fost predat pe baza procesului-verbal. Aceleasi conditii sunt valabile si in cazul in care clientul refuza predarea masinii.

3.9. Clientul are obligatia de a restitui autovehiculul cu aceeasi cantitate de combustibil pe care a avut-o la inceputul perioadei de inchiriere (conform fisei de predare-primire). In caz contrar, in urma notificarii scrise din partea Autonom, Clientul este de acord cu plata unei taxe de alimentare de 20 € si contravaloarea combustibilului lipsa, conform bonului fiscal de alimentare. Nu se acorda credit pentru combustibilul in plus fata de cantitatea initiala furnizata de Autonom.

3.10. La livrarea masinii catre Client, se va specifica stadiul de curatenie al masinii, atat interior cat si exterior, acesta urmand sa semneze procesul-verbal continand aceste mentiuni. In cazul in care la restituire, autovehiculul necesita mai mult decat procedura standard de spalare pentru readucerea la starea anterioara inchirierii, Clientul este de acord cu plata unei taxe de administrare de 50 € la care se va adauga contravaloarea serviciilor de spalatorie auto, conform facturii care i se va transmite pe e-mail.

3.11. Taxele de parcare pe timpul preluarii-predarii autovehiculului, in alta locatie decat cea propusa de Autonom, precum si parcarea pe toata perioada utilizarii masinii inchiriate de la Autonom revin in totalitate Clientului. Acesta va suporta alaturi de costul parcarii, toate taxele prevazute de legislatia in vigoare, atat pe teritoriul Romaniei cat si in alte state, taxe de drum, taxe de trecere a podurilor, taxe de stationare in aeroporturi sau spatii speciale cu durata limitata, amenzi rezultate de pe urma nerespectarii regulilor de circulatie. In cazul neachitarii celor de mai sus, Autonom va achita amenzile rezultate din neindeplinirea obligatiilor de catre Client. Autonom va factura catre client valoarea efectiva a amenzii plus o taxa de administrare de 50 €/amenda.

3.12. Alimentarea de catre Client a autovehiculului inchiriat de la Autonom, cu alt carburant decat cel indicat de producator (notat in talon si pe fisa de predare-primire) atrage dupa sine obligatia Clientului de a achita o taxa de serviciu in valoare de 50 €, costul transportului cu platforma, costul aferent zilelor de imobilizare in service, costul de reparatie conform devizului de reparatie, precum si realimentarea corespunzatoare (inclusiv Clientilor ce au optat pentru SCDW / SCDW+).

3.13. Inchirierile in afara granitelor Romaniei necesita acordul scris al Autonom si se supun unor conditii speciale: exista o limita de 400 km/zi (km parcursi atat in tara cat si in afara granitelor) iar pentru depasirea limitei de km se va percepe o taxa de 0,09 €/km. Pentru obtinerea documentelor necesare tranzitului granitelor se va percepe o taxa de 50 € .

3.14. Depozitul de garantie pentru iesirea din tara este de minim 1200 € si maxim 5000 € si nu poate fi redus prin plata SCDW+.

3.15. Deplasarea in afara granitelor este permisa doar pe teritoriul Uniunii Europene si a Spatiului Economic European. In cazul in care se va incalca aceasta obligatie, in eventualitatea unei daune sau a unui furt, Clientul va fi responsabil cu toata valoarea masinii.

3.16. In caz de defectiuni si/sau evenimente rutiere, petrecute in afara granitelor tarii, Clientul are obligatia, conform contractului semnat la livrarea masinii, de a restitui masina in interiorul granitelor Romaniei suportand integral costurile.

3.17. Autonom inchiriaza impreuna cu autoturismul o serie de accesorii constand in GPS, scaun copil, lanturi de zapada, router Wi-fi conform urmatoarelor tarife:

 • GPS, 5 €/zi;
 • Scaun de copil, 5 €/zi;
 • Lanturi de zapada, 3 €/zi;
 • Router Wi-fi, 5 €/zi.

3.18. In cazul pierderii sau deteriorarii cheilor, a actelor originale sau a accesoriilor auto, in cazul pierderii jetonului de parcare sau pierderii placutelor de inmatriculare de catre Client, Autonom va incasa de la acesta, contravaloarea obiectelor deteriorate/pierdute la pretul din factura de achizitie al fiecarui accesoriu, sau la valoarea amenzii pe care Clientul trebuie sa o achite, la care se adauga o taxa de administrare de 50 €

3.19. Autonom nu poate fi facut raspunzator pentru eventualele obiecte uitate in Autovehicul de catre Client si neidentificate la predarea autovehiculului.

3.20. Fumatul in masinile Autonom este strict interzis. In caz de nerespectare, se va incasa o taxa de 50 €, la care se va adauga contravaloarea serviciilor de spalatorie auto.

 

4. Garantia Pentru Daune si Taxe Pentru Reducerea Acesteia

4.1. Autovehiculul are incheiata polita de asigurare RCA, conform legii. Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite in acel accident.

4.2. Clientul opteaza la semnarea Contractului pentru una dintre urmatoarele garantii si taxe pentru reducerea ei: Collision Damage Waiver (CDW), Theft Protection (TP), incluse in tarif, la care se pot adauga Super Collision Damage Waiver (SCDW) sau Super Cover Plus (SCDW +).

4.2.1. Collision Damage Waiver (CDW) reprezinta o fransiza pentru avarii (responsabilitate), numita si Garantie pentru daune, (specificata in Tarifele Publice), care poate varia intre 600 € si 3000 € in functie de clasa autovehiculului specificat in Contractul semnat de parti. Garantia obligatorie se depune la semnarea Contractului, partial sau integral, si va fi blocata de catre Autonom pe un card de credit. Garantia va fi restituita Clientului la returnarea autovehiculului (cu exceptia cazurilor prevazute la punctul 4.3.).

4.2.2. Theft protection (TP) reprezinta o protectie impotriva furtului care are rolul de a limita raspunderea conducatorului auto pentru costurile generate de furtul sau tentativa de furt a autovehiculului inchiriat, in limita garantiei aferente clasei stabilite in contractul de inchiriere. Protectia impotriva furtului nu acopera bunurile personale ale conducatorului auto, aceastea putand fi acoperite potrivit politicilor de calatorie.

4.2.3. Super Collision Damage Waiver (SCDW) reprezinta o taxa de reducere a garantiei mentionate la punctul 4.2.1, al carei tarif zilnic se regaseste in Contractul de Inchiriere. Prin plata taxei SCDW, responsabilitatea Clientului in caz de avarii si/sau furt pentru autoturismul inchiriat, se reduce de la valoarea Garantiei mentionata mai sus, la valoarea de 150 € pentru cl. A – G1, L – P, V0; 200 € pentru cl. V si 300 € pentru cl. GP, P1, H, V1 – X pentru acoperirea eventualelor costuri suplimentare, exceptiile fiind mentionate in Cap.5 al acestui Contract.

4.2.4. Super Cover Plus (SCDW+) reprezinta o taxa superioara de reducere a garantiei, care elimina in totalitate responsabilitatea Clientului in caz de accident si/sau furt, exceptiile fiind mentionate in Cap.5 al acestui Contract.

4.3. In cazul optarii pentru CDW/SCDW Garantia (fransiza) pentru avarii se factureaza de catre Autonom Clientului in urmatoarele conditii:

 1. daune (accidente) cauzate autovehiculului inchiriat, constatate de catre organele abilitate de Politie, ca fiind din vina Clientului sau cu autor necunoscut (include situatia in care autovehiculul este gasit lovit sau vandalizat in parcare);
 2. furtul autovehiculului inchiriat;
 3. precum si in cazul oricarei alte excluderi din politele de asigurare si a tabelului de daune parte a termenilor si conditiilor.

 

5. Excluderi de la Garantia Pentru Daune si Taxe Pentru Reducerea Garantiei

Indiferent de taxa achitata pentru reducerea garantiei pentru care a optat Clientul, el devine responsabil si raspunde de repararea si plata daunelor colaterale in urmatoarele situatii:

 • nerespectarea obligatiilor prevazute in Cap 2;
 • combustibilul lipsa, in cuantumul 20 € reprezentand taxa de alimentare + bonul fiscal aferent (art. 3.9);
 • pierderea sau deteriorarea actelor masinii, cheilor sau accesoriilor (art. 3.18);
 • deteriorarea habitaclului: murdarire excesiva, patarea scaunelor sau deteriorarea lor (art. 3.10);
 • avarierea partii inferioare a autovehiculului, reprezentand elemenetele de sub masina: scut, toba, baia de ulei s.a (art. 3.2.2);
 • alimentarea gresita a autovehiculului (art. 3.12);
 • deteriorarea jantelor sau a anvelopelor (art. 3.2.1);
 • deteriorarea partiala sau totala provocata ca urmare a fumatului in interiorul masinii si/sau in timpul aflarii acesteia in apropierea mediilor inflamabile (art. 3.20).

 

6. Plata Serviciilor

6.1. Clientul plateste integral, la semnarea Contractului, inchirierea (masinii si a optionalelor pe care le inchiriaza), taxa pentru reducerea garantiei (daca a optat pentru) si eventualele taxe suplimentare stabilite prin procesul-verbal.

6.2. Facturarea in RON se face la cursul de vanzare al BNR din ziua semnarii Contractului.

6.3. Plata inchirierii se poate face cu cardul de credit, de debit (Visa, MasterCard sau American Express) sau in numerar, nefiind acceptate carduri pre-pay, Diners Club. Se pot folosi carduri de tip fintech (Revolut, Monese, N26 etc.) pentru plata serviciilor, dar nu si pentru blocarea garantiei.

6.4. Tarifele nu includ: costurile carburantilor, taxele de drum cu exceptia vignetei de drum pentru Romania care este inclusa in tariful de inchiriere, amenzile primite pentru incalcarea regulilor de circulatie pe drumurile publice si a legislatiei nationale in vigoare sau costuri rezultate in urma actiunilor Autoritatilor Locale vis-a-vis de Autovehiculul ce face obiectul acestui Contract, pe durata inchirierii. Plata integrala a acestor sume vor fi in sarcina Clientului.

6.5. Clientul trebuie sa achite totalul obligatiilor financiare ramase, conform Contractului, in momentul predarii autovehiculului, in baza documentului de plata emis de Autonom.

6.6. Orice suma neachitata de Client catre Autonom la finalul Contractului, precum si alte sume ivite ulterior (cost prelungire perioada inchiriere, amenzi, penalitati, taxe, etc.) sau costuri cu reparatii ale autoturismului in urma daunelor produse pe perioada contractuala conform art. 2.11, pot fi incasate de Autonom de pe cartea de credit a Clientului, cu somatie prealabila in scris. Orice valoare incasata in lipsa Clientului, cu acordul acestuia prin semnarea conditiilor prezente, se finalizeaza cu transmiterea din partea Autonom a unui email continand chitantele corespunzatoare incasarii.

6.7. In cazul intarzierii platii, peste termenul stipulat in Contract, Autonom are dreptul de a percepe penalitati in valoare de 1%, din valoarea sumei datorate, pentru fiecare zi de intarziere.

6.8. In cazul returnarii anticipate a autovehiculului, Clientului i se va restitui contravaloarea serviciilor achitate in avans, recalculata in functie de modificarea pretului/zi. Restituirea se va putea face in bani sau prin acordarea unui voucher in reteaua Autonom, valabil 12 luni.

6.8.1. Voucherul poate fi folosit pentru reducerea valorii inchirierii viitoare. Pentru utilizarea acestuia, clientul trebuie sa mentioneze telefonic sau pe mail ca poseda un astfel de voucher si sa il prezinte la ghiseu (in format fizic sau electronic) la momentul ridicarii masinii.

Voucherul poate fi folosit la oricare dintre agentiile Autonom din Romania si se poate cumula cu alte oferte valabile. De asemenea, voucherul poate fi oferit cadou.

6.9. Garantia prevazuta la art. 4 se restituie la finalul perioadei contractuale, intr-un termen de maxim 30 de zile de la data semnarii fisei de predare de catre Autonom si Client. Autonom nu raspunde pentru intarzierile in restituirea garantiei cauzate de factori externi precum intarzieri ale institutiilor bancare, greva, blocarea conturilor Clientului etc.

 

7. Procedura in Caz de Daune:

7.1. Clientul are obligatia de a anunta imediat Autonom despre orice avarie noua descoperita la autovehiculul inchiriat.

7.2. Daca dauna are autor necunoscut Clientul are obligatia de a obtine, inainte de restituirea masinii, Autorizatia de Reparatie de la Organele de Politie.

7.3. Daca accidentul s-a produs din vina Clientului si au fost implicate 2 masini acesta are urmatoarele obligatii:

7.3.1. Completarea formularului de constatare amiabila daca cei 2 soferi isi recunosc vina;

7.3.2. Proces Verbal + Autorizatie de reparatie obtinute de la Organele de Politie in cazul in care cei doi soferi nu se inteleg amiabil.

7.4. Daca accidentul nu s-a produs din vina Clientului,si au fost implicate 2 masini acesta are urmatoarele obligatii:

7.4.1. Completarea formularului de constatare amiabila daca cei 2 soferi isi recunosc vina, copie RCA vinovat, copie Certificat Inmatriculare vinovat, copie CI vinovat, copie Permis Conducere vinovat;

7.4.2. In cazul in care cei doi soferi nu se inteleg amiabil vor fi necesare: copie RCA vinovat, Proces Verbal si Autorizatia de reparatie obtinute de la Organele de Politie.

7.5. Daca in accident au fost implicate mai mult de 2 masini sau in urma accidentului au rezultat vatamari corporale Clientul are obligatia sa contacteze Organele de Politie pentru obtinerea Procesului Verbal si a Autorizatiei de Reparatie.

7.6. In cazul unui accident in care a fost lovit un animal clientul are obligatia sa anunte Organele de Politie de indata ce s-a produs accidentul.

7.7. In toate cazurile descrise anterior Clientul are obligatia de a verifica completarea corecta atat a Constatarii Amiabile, cat si a Autorizatiei de Reparatie si Procesului Verbal eliberate de Organele de Politie.

7.8. In caz de nerespectare a procedurii in caz de dauna Clientul este responsabil de intreaga valoare a reparatiilor, costurilor de imobilizare si a costurilor generate de lipsa de folosinta a masinii.

7.9. Orice dauna noua aparuta pe perioada inchirierii autovehiculului se va factura conform grilei de costuri pentru daune, anexata Contractului de inchiriere, inclusiv daunele minore, precum zgarieturile.

7.10. In cazul in care garantia de daune a fost blocata doar partial din cardul de credit, pentru o valoare inferioara limitelor indicate conform art. 4.2.1, daca masina se intoarce cu o dauna noua, care sa presupuna in mod rezonabil efectuarea de reparatii, Autonom va bloca diferenta garantiei pe cardul de credit al clientului la predarea masinii, in cazul in care aceasta este efectuata direct unui reprezentant al Autonom, urmand ca suma sa ramana blocata pana la emiterea devizului de reparatii de catre un service autorizat. In cazul in care valoarea devizului depaseste suma blocata, clientul nu va fi indreptatit la restituirea niciunei parti din suma. In masura in care valoarea devizului este inferioara valorii sumei blocate, clientului ii va fi restituita diferenta rezultata. Daca masina este predata in afara orelor de program sau in orice alta situatie in care predarea nu se face direct unui reprezentant al Autonom, dupa emiterea devizului de reparatii, se va emite factura pentru diferenta dintre valoarea devizului si suma blocata, cu obligativitatea achitarii acesteia in maxim 10 zile de la primirea acesteia. In cazul neachitarii in termenul mentionat, se vor percepe penalizari de 1% pe zi pentru zilele de intarziere.

 

8. Prelungirea, Incetarea si Rezilierea Contractului

8.1. Termenii prelungirii, incetarii sau rezilierii anticipate a Contractului nu pot fi stabiliti decat cu acordul Autonom.

8.2. Intentia Clientului de prelungire a Contractului se comunica catre Autonom, cu minimum 24 de ore inaintea expirarii Contractului. Tariful agreat se achita in aceleasi conditii in care a fost incheiat contractul initial, in termen de maximum 24 de ore de la inceperea perioadei de prelungire. Contractul poate fi prelungit prin acordul scris al ambelor parti.

8.3. Contractul inceteaza de drept la sfarsitul perioadei de inchiriere.

8.4. Contractul poate inceta inaintea implinirii termenului prin acordul partilor sau ca efect al rezilierii.

8.5. In cazul in care reziliaza Contractul, Autonom instiinteaza Clientul telefonic, prin fax sau prin posta electronica.

8.6. Atat in cazul incetarii Contractului inainte de termen cat si in cazul rezilierii, Clientul are obligatia de a preda autovehiculul in termen de 12 ore de la momentul rezilierii.

 

9. Dispozitii Finale

9.1. Clientul este pus de drept in intarziere pentru toate obligatiile asumate in Contract si nerespectate ca atare la termene.

9.2. Orice litigiu care decurge din sau in legatura cu acest Acord va fi solutionat mai intai pe cale amiabila si doar in caz de esec, partile se vor adresa instantelor competente din Bucuresti.

9.3. Pentru orice disputa, prezentul Contract constituie o dovada.

 

 

ANEXA 1. TERMENI SI CONDITII DE INCHIRIERE VEHICULE ELECTRICE AUTONOM SERVICES S.A 

Preambul:

Conditiile de fata sunt obligatorii si trebuie respectate pentru a putea inchiria un autoturism electric de la Autonom de catre persoanele fizice/juridice romane sau straine. Acestea vin ca o completare la Termenii ?i Condi?iile men?ionate anterior.

Tarifele contin TVA.

1. In cazul autovehiculelor electrice, clientul are urmatoarele obligatii:

1.1. Sa nu conduca autovehiculul sub limita de 10% din baterie, pentru a evita deteriorarea echipamentelor masinii. In caz contrar, se va aplica o taxa de conducere neconforma in valoare de 1000€, indiferent de tipul garantiei alese  (inclusiv in cazul alegerii SCDW/SCDW+). Aceasta suma se va debita din garantie sau se va debita cardul de debit/credit al clientului prezentat la semnarea contractului, cu notificare in prealabil.

1.2. Clientul are obligatia de a restitui autovehiculul cu bateria incarcata la acela?i nivel pe care îl avea la inceputul perioadei de inchiriere (conform fisei de predare-primire). In caz contrar, in urma notificarii scrise din partea Autonom, Clientul este de acord cu achitarea unei taxe de reincarcare de 1 €/kw. Nu se acorda credit pentru situatiile in care masina a fost returnata cu bateria incarcata mai mult decat in momentul predarii de catre Autonom.

1.3. Pentru situa?iile în care un autovehicul electric este înc?rcat prin intermediul cardurilor Autonom sau a conturilor Tesla, clientului i se vor refactura contravaloarea costurilor de reînc?rcarea vehicului, împreun? cu o tax? de administrare de 12€.

1.4. In cazul in care Clientul lasa masina intr-o alta locatie decat in cea stabilita initial prin contract, fara sa anunte modificarea locatiei de predare, i se va incasa o taxa de 250 €, pentru relocarea si incarcarea masinii. 

1.5. In cazul deteriorarii sau a pierderii cablului de incarcare se va incasa contravaloarea acestuia, 500 €.

1.6. Incarcarea in alte statii de incarcare decat cele autorizate este interzisa, iar in cazul deteriorarii bateriilor ca urmare a incarcarii neconforme, clientul va plati intreaga reparatie a acestora.

Confidentialitate si Cookie-uri

1.1. AUTONOM SERVICES S.A., persoana juridica romana cu sediul in Piatra Neamt, str. Fermelor, nr.4, inregistrata la Registrul Comertului cu nr. J27/280/2006, cod fiscal RO 18433260, conform Regulamentului (UE) 2016/679 si al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protectia datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, are obligatia de a administra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra. 

1.2. AUTONOM SERVICES SA colecteaza urmatoarele date cu caracter personal, pe paginile Site-ului sau, numai cu acordul voluntar al Clientului: nume, prenume, adresa de resedinta, adresa de e-mail, varsta, date din permisul de conducere, date din cartea de identitate, cetatenia.

1.3. Toate aceste date cu caracter personal sunt colectate cu buna-credinta, prin mijloace manuale sau automatizate, pentru a indeplini urmatoarele scopuri:

 • validarea, expedierea si facturarea comenzilor catre acesta
 • rezolvarea anularilor sau a problemelor de orice natura referitoare la o comanda sau un contract, la serviciile sau produsele achizitionate de catre acesta;
 • pentru a asigura accesul acestuia la serviciu;
 • trimiterea de newslettere si/sau alerte periodice, in format exclusiv electronic;
 • contactarea acestuia, la cererea sa voluntara;
 • contactarea acestuia, in chestiuni de Relatii cu Clientii;
 • scopuri statistice;

1.4. Prin completarea datelor sale, fiecare Client isi exprima consimtamantul liber ca AUTONOM SERVICES S.A. sa colecteze si sa adminstreze datele acestuia cu caracter personal, in conditiile si cu respectarea prevederilor Regulamentului European 679/2016. 

1.5. Potrivit legislatiei in vigoare, aveti urmatoarele drepturi:

 1. De a accesa: puteti obtine informatii referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal si o copie a acestor date personale.
 2. De a corecta: in cazul in care considerati ca datele cu caracter personal sunt inexacte sau incomplete, puteti solicita modificarea corespunzatoare a acestor date personale.
 3. De a sterge: puteti solicita stergerea datelor cu caracter personal, in masura permisa de lege.
 4. De a restrictiona: puteti solicita restrictionarea procesarii datelor cu caracter personal.
 5. De a obiecta: puteti obiecta la prelucrarea datelor cu caracter personal din motive legate de situatia dumneavoastra particulara. Aveti dreptul absolut de a va opune prelucrarii datelor cu caracter personal in scopuri directe de marketing, care include si profilarea in legatura cu acest marketing direct.
 6. De a va retrage consimtamantul: in cazul in care v-ati dat acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, aveti dreptul sa va retrageti acordul in orice moment.
 7. Privind portabilitatea datelor: in cazul in care este aplicabil din punct de vedere legal, aveti dreptul sa    vi se returneze datele personale pe care ni le-ati furnizat sau, daca este fezabil din punct de vedere tehnic, sa fie transferate catre o terta parte.
 8. Daca doriti sa exercitati drepturile enumerate mai sus, va rugam sa trimiteti o scrisoare sau un e-mail la urmatoarea adresa protectiadatelor@autonom.ro.  In conformitate cu regulamentul aplicabil, in cazul in care considerati ca s-a incalcat vreun drept,  aveti dreptul sa depuneti o plangere la autoritatea de supraveghere competenta: ANSPDCP - www.dataprotection.ro

1.6. Politica de confidentialitate AUTONOM SERVICES S.A. se refera la datele furnizate de catre Client prin formularul de contact disponibil in sectiunea „Contact” a site-ului, prin formularul de abonare la newsletter sau prin pagina de Calculator leasing operational. AUTONOM SERVICES S.A. nu raspunde pentru politica de confidentialitate practicata de catre oricare alt tert la care se poate ajunge prin legaturi, indiferent de natura acestora, in afara site-ului.

1.7. Pastrarea datelor cu caracter personal. Datele cu caracter personal vor fi pastrate pe durata de timp necesara sau permisa pentru indeplinirea scopurilor indicate in aceasta Declaratie, cu respectarea prevederilor legislative aplicabile. Criteriile utilizate pentru stabilirea perioadei de pastrare a datelor cu caracter personal includ:

 • Durata relatiei de afaceri stabilita cu dumneavoastra si durata furnizarii Serviciilor noastre catre dumneavoastra (de exemplu, pe durata utilizarii de catre dumneavoastra a autovehiculului pus la dispozitie de AUTONOM SERVICES SA);
 • Existenta unei obligatii legale aplicabile (de exemplu, anumite legi solicita pastrarea evidentelor aferente anumitor operatiuni pe o anumita perioada minima de timp); sau
 • Pastrarea datelor cu caracter personal este recomandabila avand in vedere o anumita situatie juridica (de exemplu, existenta unor litigii, existenta unor termene de prescriptie sau desfasurarea unor misiuni de control ale autoritatilor de reglementare).

1.8. AUTONOM SERVICES S.A. se obliga ca datele colectate ale Utilizatorului/Clientului sa fie folosite numai in conformitate cu scopurile declarate si sa nu faca publica, sa vanda, inchirieze, licentieze, transfere, etc. baza de date continand informatii referitoare la datele cu caracter personal sau special ale Clientului/Utilizatorului vreunui tert neimplicat in indeplinirea scopurilor declarate.

1.8.1. Exceptie de la prevederile art. de mai sus va face situatia in care transferul/ accesarea/ vizualizarea/ etc. este ceruta de catre organele abilitate ale statului in cazurile prevazute de reglementarile in vigoare la data producerii unui eveniment. 

AUTONOM SERVICES SA este inregistrat ca operator de date cu caracter personal, numarul 16211.


POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR

Acest website foloseste fisiere de mici dimensiuni denumite “cookie”-uri pentru a ne ajuta sa va oferim o experienta cat mai placuta atunci cand navigati pe site-ul nostru. Aflati in continuare mai multe informatii despre cookie-uri dar si modalitatile de administrare ale acestora.

Daca considerati ca informatiile din aceasta pagina nu sunt suficiente pentru a naviga in siguranta, va rugam sa ne contactati.


Ce este un cookie?

Cookie-urile sunt fisiere de mici dimensiuni, formate din litere si numere, stocate de catre browserul pe care il folositi (de exemplu: Internet Explorer, Mozilla etc) pentru a naviga pe Internet de pe PC, laptop sau terminalul mobil. Aceste mici fisere permit site-urilor web sa retina si sa pastreze informatii utile despre preferintele utilizatorului. Puteti sa va imaginati cookie-ul ca un soi de memorie personala a fiecarui website pe care il vizitati, astfel incat, acesta sa va recunoasca cand reveniti si sa reactioneze expunandu-va informatia preferata cat mai rapid.


Cum functioneaza un cookie?

Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisa de catre un webserver unui browser de Internet si este complet “pasiv” (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatii de pe hard drive-ul utilizatorului).

Un cookie este format din 2 parti: numele si continutul sau valoarea cookie-ului. Mai mult, durata de existenta a unui cookie este determinata; tehnic, doar webserverul care a trimis cookie-ul il poate accesa din nou in momentul in care un utilizator se intoarce pe website-ul asociat webserverului respectiv.

Atentie: cookie-urile in sine nu solicita informatii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate si, in cele maimulte cazuri, nu identifica personal utilizatorii de internet.

Exista 2 categorii mari de cookie-uri:

 • Cookie-uri “de sesiune” – acestea sunt stocate temporar in dosarul de cookie-uri al browserului web pentru ca acesta sa le memoreze pana cand utilizatorul iese de pe web-siteul respectiv sau inchide fereastra browserului (ex: in momentul logarii/delogarii pe un cont de webmail sau pe retele de socializare).
 • Cookie-uri “persistente” – acestea sunt stocate pe hard-drive-ul unui computer sau echipament (si in general depinde de durata de viata prestabilita pentru cookie). Cookie-urile persistente le includ si pe cele plasate de un alt website decat cel pe care il viziteaza utilizatorul la momentul respectiv – cunoscute sub numele de ‘third party cookies’ (cookieuri plasate de terti) – care pot fi folosite in mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel incat sa fie livrata publicitate cat mai relevanta pentru utilizatori.

Care sunt avantajele cookie-urilor?

Un cookie contine informatii care fac legatura intre un webbrowser (utilizatorul) si un webserver anume (website-ul). Daca un browser acceseaza acel webserver din nou, acesta poate citi informatia deja stocata si reactiona in consecinta. Cookie-urile asigura userilor o experienta placuta de navigare si sustin eforturile multor websiteuri pentru a oferi servicii confortabile utilizatorillor: ex – preferintele in materie de confidentialitate online, optiunile privind limba site-ului, cosuri de cumparaturi sau publicitate relevanta.


Care este durata de viata a unui cookie?

Cookie-urile sunt administrate de webservere. Durata de viata a unui cookie poate varia semnificativ, depinzand de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusiv pentru o singura sesiune (session cookies) si nu mai sunt retinute odata de utilizatorul a parasite website-ul si unele cookie-uri sunt retinute si refolosite de fiecare data cand utilizatorul revine pe acel website (‘cookie-uri permanente’). Cu toate aceste, cookie-urile pot fi sterse de un utilizator in orice moment prin intermediul setarilor browserului.


Ce sunt cookie-urile plasate de terti?

Anumite sectiuni de continut de pe unele site-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terte parti/furnizori (ex: news box, un video sau o reclama). Aceste terte parti pot plasa de asemenea cookieuri prin intermediul site-ului si ele se numesc “third party cookies” pentru ca nu sunt plasate de proprietarul website-ului respectiv. Furnizorii terti trebuie sa respecte de asemenea legea in vigoare si politicile de confidentialitate ale detinatorului site-ului.


Cum sunt folosite cookie-urile de catre acest site

O vizita pe acest site poate plasa cookie-uri in scopuri de:

 • Cookie-uri de performanta a site-ului
 • Cookie-uri de analiza a vizitatorilor
 • Cookie-uri pentru geotargetting
 • Cookie-uri de inregistrare
 • Cookie-uri pentru publicitate
 • Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate
 • Cookie-uri de performanta

Acest tip de cookie retine preferintele utilizatorului pe acest site, asa incat nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizitare a site-ului.

Exemple:

 • Setarile volumului pentru video player
 • Viteza de video streaming cu care este compatibil browserul

Cookie-uri pentru analiza vizitatorilor

De fiecare data cand un utilizator viziteaza acest site softul de analytics furnizat de o terta parte genereaza un cookie de analiza a utilizatorului. Acest cookie ne spune daca ati mai vizitat acest site pana acum. Browserul ne va spune daca aveti acest cookie, iar daca nu, vom genera unul. Acesta permite monitorizarea utilizatorilor unici care ne viziteaza si cat de des o fac.

Atat timp cat nu sunteti inregistrat pe acest site, acest cookie nu poate fi folosit pentru a identifica persoanele fizice, ele sunt folosite doar in scop statistic. Daca sunteti inregistrat putem sti, de asemenea, detaliile pe care ni le-ati furnizat, cum ar fi adresa de e-mail si username-ul – acestea fiind supuse confidentialitatii si prevederilor din Termeni si Conditii, Politica de confidentialitate precum si prevederilor legislatiei in vigoare cu privire la protejarea datelor cu caracter personal.


Securitate si probleme legate de confidentialitate

Cookieurile nu sunt virusi! Ele folosesc formate tip plain text. Nu sunt alcatuite din bucati de cod asa ca nu pot fi executate nici nu pot rula autonom. In consecinta, nu se pot duplica sau replica pe alte retele pentru a rula sau replica din nou. Deoarece nu pot indeplini aceste functii, nu pot fi considerate virusi.

Cookie-urile pot fi totusi folosite pentru scopuri negative. Deoarece stocheaza informatii despre preferintele si istoricul de navigare al utilizatorilor, atat pe un anume site cat si pe mai multe alte siteuri, cookieurile pot fi folosite ca o forma de Spyware. Multe produse anti-spyware sunt constiente de acest fapt si in mod constant marcheaza cookie-urile pentru a fi sterse in cadrul procedurilor de stergere/scanare anti-virus/anti-spyware.

In general browserele au integrate setari de confidentialitate care furnizeaza diferite nivele de acceptare a cookieurilor, perioada de valabilitate si stergere automata dupa ce utilizatorul a vizitat un anumit site.


Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri

Deoarece protectia identitatii este foarte valoroasa si reprezinta dreptul fiecarui utilizator de internet, este indicat sa se stie ce eventuale probleme pot crea cookieurile. Pentru ca prin intermediul lor se transmit in mod constant in ambele sensuri informatii intre browser si website, daca un atacator sau persoana neautorizata intervine in parcursul de transmitere a datelor, informatiile continute de cookie pot fi interceptate.

Desi foarte rar, acest lucru se poate intampla daca browserul se conecteaza la server folosind o retea necriptata (ex: o retea WiFi nesecurizata).

Alte atacuri bazate pe cookie implica setari gresite ale cookieurilor pe servere. Daca un website nu solicita browserului sa foloseasca doar canale criptate, atacatorii pot folosi aceasta vulnerabilitate pentru a pacali browserele in a trimite informatii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizeaza apoi informatiile in scopuri de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important sa fiti atenti in alegerea metodei celei mai potrivite de protectie a informatiilor personale.


Sfaturi pentru o navigare sigura si responsabila, bazata pe cookies.

Datorita flexibilitatii lor si a faptului ca majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri si cele mai mari folosesc cookieuri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai raspandite si utilizate printre care Youtube, Gmail, Yahoo si altele.

Iata cateva sfaturi care va pot asigura ca navigati fara griji insa cu ajutorul cookieurilor:

 • Particularizati-va setarile browserului in ceea ce priveste cookie-urile pentru a reflecta un nivel confortabil pentru voi al securitatii utilizarii cookie-urilor.
 • Daca nu va deranjeaza cookie-urile si sunteti singura persoana care utilizaeaza computerul, puteti seta termene lungi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare si al datelor personale de acces.
 • Daca impartiti accesul la calculator, puteti lua in considerare setarea browserului pentru a sterge datele individuale de navigare de fiecare data cand inchideti browserul. Aceasta este o varianta de a accesa site-urile care plaseaza cookie-uri si de a sterge orice informatie de vizitare la inchiderea sesiunii navigare.
 • Instalati-va si updatati-va constant aplicatii antispyware. Multe dintre aplicatiile de detectare si prevenire a spyware-ului includ detectarea atacurilor pe site-uri. Astfel, impiedica browserul de la a accesa website-uri care ar putea sa exploateze vulnerabilitatile browserului sau sa descarce software periculos.
 • Asigurati-va ca aveti browserul mereu updatat. Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizeaza exploatand punctele slabe ale versiunilor vechi ale browserelor.
 • Cookie-urile sunt pretutindeni si nu pot fi evitate daca doriti sa va bucurati de acces pe cele mai bune si cele mai mari site-uri de pe Internet – locale sau internationale. Cu o intelegere clara a modului lor de operare si a beneficiilor pe care le aduc, puteti lua masurile necesare de securitate astel incat sa puteti naviga cu incredere pe internet.

Cookie-uri pentru geotargetting

Aceste cookie-uri sunt utilizate de catre un soft care stabileste din ce tara proveniti. Este complet anonim si este folosit doar pentru a targeta continutul – chiar si atunci cand sunteti pe pagina noastra in limba romana sau in alta limba primiti aceeasi reclama.


Cookie-uri pentru inregistrare

Atunci cand va inregistrati pe acest site, generam un cookie care ne anunta daca sunteti inregistrat sau nu. Serverele noastre folosesc aceste cookie-uri pentru a ne arata contul cu care sunteti inregistrat si daca aveti permisiunea pentru un serviciu anume. De asemenea, ne permite sa asociem orice comentariu pe care il postati pe site-ul nostru cu username-ul dvs. Daca nu ati selectat “pastreaza-ma inregistrat”, acest cookie se va sterge automat cand veti inchide browserul sau calculatorul.


Cookie-uri pentru publicitate

Aceste cookie-uri ne permit sa aflam daca ati vizualizat sau nu o reclama online, care este tipul acesteia si cat timp a trecut de cand ati vazut mesajul publicitar.

Aceste cookie-uri le folosim si pentru a targeta publicitatea online. Putem folosi, de asemenea, cookieuri apartinand unei terte parti, pentu o mai buna targetare a publicitatii, pentru a arata de exemplu reclame despre vacante, daca utilizatorul a vizitat recent un articol pe site despre vacante. Aceste cookie-uri sunt anonime, ele stocheaza informatii despre contentul vizualizat, nu despre utilizatori.

De asemenea, setam cookie-uri anonime si prin alte site-uri pe care avem publicitate. Primindu-le, astfel, noi le putem folosi pentru a va recunoaste ca vizitator al acelui site daca ulterior veti vizita site-ul nostru, va vom putea livra publicitatea bazata pe aceasta informatie.


Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate

O mare parte din publicitatea pe care o gasiti pe acest site apartine tertelor parti. Unele dintre aceste parti folosesc propriile cookie-uri anonime pentru a analiza cat de multe persoane au fost expuse unui mesaj publicitar, sau pentru a vedea cate persoane au fost expuse de mai multe ori la aceeasi reclama.

Companiile care genereaza aceste cookie-uri au propriile politici de confidentialitate, iar acest site nu are acces pentru a citi sau scrie aceste cookie-uri. Cookie-urile celor terte parti pot fi folosite pentru a va arata publicitatea targeta si pe alte site-uri, bazandu-se pe navigarea dvs pe acest site.


Alte cookie-uri ale tertelor parti

Pe unele pagini, tertii pot seta propriile cookie-uri anonime, in scopul de a urmari succesul unei aplicatii sau pentru a customiza o aplicatie. Datorita modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum tertele parti nu pot accesa cookie-urile detinute de acest site.

De exemplu, cand distribuiti un articol folosind butonul pentru retelele sociale aflat pe acest site, acea retea sociala va inregistra activitatea dvs.


Ce tip de informatii sunt stocate si accesate prin intermediul cookie-urilor?

Cookie-urile pastreaza informatii intr-un fisier text de mici dimensiuni care permit unui website sa recunoasca un browser. Webserverul va recunoaste browserul pana cand cookie-ul expira sau este sters.

Cookie-ul stocheaza informatii importante care imbunatatesc experienta de navigare pe Internet ( ex: setarile limbii in care se doreste accesarea unui site; pastrarea unui user logat in contul de webmail; securitatea online banking; pastrarea produselor in cosul de cumparaturi)


De ce sunt cookie-urile importante pentru Internet?

Cookie-urile reprezinta punctul central al functionarii eficiente a Internetului, ajutand la generarea unei experiente de navigare prietenoase si adaptata preferintelor si intereselor fiecarui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookieurilor poate face unele site-uri imposibil de folosit.

Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu inseamna ca nu veti mai primi publicitate online – ci doar ca aceasta nu va mai putea tine cont de preferintele si interesele dvs, evidentiate prin comportamentul de navigare.

Exemple de intrebuintari importante ale cookie-urilor (care nu necesita autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):

 • Continut si servicii adaptate preferintelor utilizatorului – categorii de stiri, vreme, sport, harti, servicii publice si guvernamentale, site-uri de entertainment si servicii de travel.
 • Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor – retinerea parolelor, preferintele de limba ( Ex: afisarea rezultatelor cautarilor in limba Romana).
 • Retinerea filtrelor de protectie a copiilor privind continutul pe Internet (optiuni family mode, functii de safe search).
 • Limitarea frecventei de difuzare a reclamelor – limitarea numarului de afisari a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.
 • Furnizarea de publicitate mai relevanta pentru utilizator.
 • Masurarea, optimizare si caracteristicile de analytics – cum ar fi confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de continut este vizualizat si modul cum un utilizator ajunge pe un website (ex prin motoare de cautare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile deruleaza aceste analize a utilizarii lor pentru a imbunatati site-urile in beneficiul userilor.

Cum pot opri cookie-urile?

Dezactivarea si refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat si folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu inseamna ca nu veti mai primi/vedea publicitate online.

Este posibila setarea din browser pentru ca aceste cookie-uri sa nu mai fie acceptate sau poti seta browserul sa accepte cookie-uri de la un site anume. Dar, de exemplu, daca nu esti inregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lasa comentarii.

Toate browserele moderne ofera posibilitatea de a schimba setarile cookie-urilor. Aceste setari se gasesc de regula in “optiuni” sau in meniul de “preferinte” al browserului tau.Pentru a intelege aceste setari, urmatoarele linkuri pot fi folositoare, altfel puteti folosi optiunea “ajutor” a browserului pentru mai multe detalii:

Pentru setarile cookie-urilor generate de terti, puteti consulta si site-ul www.youronlinechoices.com/ro/


Linkuri utile

Daca doriti sa afli mai multe informatii despre cookie-uri si la ce sunt utilizate, recomandam urmatoarele linkuri: