Politica impotriva sclaviei moderne si a traficului de fiinte umane

I. INTRODUCERE

1.1. AUTONOM SERVICES SA (in continuare “AUTONOM”) adopta prezenta politica impotriva sclaviei moderne si traficului de fiinte umane, in concordanta cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului si legislatia nationala in vigoare (in continuare „legislatia”).

 

II. POZITIA AUTONOM

2.1. Sclavia moderna este o infractiune si o incalcare a drepturilor fundamentale ale omului. Ea imbraca diverse forme, cum ar fi sclavia, servitutea, munca fortata si obligatorie si traficul de fiinte umane, toate avand in comun privarea de libertate a unei persoane de catre o alta persoana in vederea exploatarii ei in scop personal sau comercial.

2.2. AUTONOM declara ca actioneaza ferm si cu integritate in toate activitatile si relatiile de business, implementeaza si impune sisteme si metode de control cu scopul de a se asigura ca nu are loc nici un act care sa implice sclavia moderna, in nici una din afacerile sale si nici pe lantul de aprovizionare/distributie.

 

III. SCOPUL POLITICII

3.1. Prezenta politica are ca scop prezentarea responsabilitatilor asumate de AUTONOM, angajatii si colaboratorii sai, precum si aducerea la cunostinta publicului despre pozitia adoptata de AUTONOM in raport cu sclavia moderna si traficul de fiinte umane.

 

IV. PUNEREA IN APLICARE

4.1. Prezenta Politica impotriva sclaviei moderne si a traficului de fiinte umane (denumita in continuare „Politica”) se aplica AUTONOM si tuturor filialelor sale, diviziunilor si societatilor afiliate la nivel mondial (in mod colectiv „Grupul AUTONOM”).

4.2. Politica trebuie respectata si adusa la indeplinire de toti salariatii, colaboratorii, directorii si managerii AUTONOM (in mod colectiv, denumiti in prezenta politica, „Angajatii”).

4.3. AUTONOM va investiga in mod activ orice incalcare suspectata a prezentei Politici si, cand este cazul, va lua masuri disciplinare motivate impotriva oricaror Angajati care au incalcat prezenta Politica.

4.4. AUTONOM va pune in aplicare, de asemenea, sanctiuni legale si contractuale adecvate impotriva oricarui reprezentant de afaceri AUTONOM sau a altui partener de afaceri care este descoperit ca a comis o fapta de sclavie moderna.

4.5. AUTONOM declara ca va asigura instructaje corespunzatoare de conformitate si de etica Angajatilor sai.

4.6. Angajatii AUTONOM sunt incurajati sa se consulte cu un superior sau cu Responsabilul de Conformitate daca nu sunt siguri cu privire la legile, reglementarile sau instructiunile aplicabile. De asemenea, daca exista vreodata indoieli daca o anume fapta, un anume act, tratamentul lucratorilor in general sau conditiile lor de lucru pe lantul de aprovizionare au loc sub oricare dintre variatele forme de sclavie moderna, puteti notifica Responsabilul de Conformitate sau un superior.

4.7. Niciun Angajat AUTONOM nu va suferi riscul retrogradarii sau al altei sanctiuni disciplinare pentru respectarea prezentei Politici.

4.8. Toti Angajatii AUTONOM sunt obligati sa aduca imediat la cunostinta superiorilor lor sau a Responsabilului de Conformitate orice abatere cunoscuta sau suspectata de la prezenta Politica a oricarui alt asociat AUTONOM, terta parte afiliata sau partener de afaceri. Angajatii nu trebuie impiedicati niciodata prin amenintare cu actiune disciplinara sau alt tratament advers, sa ridice aspecte cunoscute sau suspectate privind respectarea politicii de catre alte persoane.

 

V. CE SUNT SCLAVIA, SERVITUTEA, MUNCA FORTATA SI TRAFICUL DE FIINTE UMANE

5.1. Sclavia reprezinta exercitarea unor drepturi de proprietate asupra unei persoane.

5.2. Servitutea reprezinta obligatia de a presta servicii, obligatie impusa prin constrangere fizica sau morala.

5.3. Munca fortata sau obligatorie reprezinta orice munca sau prestare de servicii impuse unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber. Nu reprezinta munca fortata activitatile impuse de autoritatile publice: a) in temeiul legii privind serviciul militar obligatoriu; b) pentru indeplinirea obligatiilor civice stabilite prin lege; c) in baza unei hotarari judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, in conditiile legii;
d) in caz de forta majora, respectiv in caz de razboi, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundatii, cutremure, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte si, in general, in toate circumstantele care pun in pericol viata sau conditiile normale de existenta ale ansamblului populatiei ori ale unei parti a acesteia.

5.4. Traficul de persoane reprezinta aranjarea sau facilitarea deplasarii altei persoane prin metode ilicite, in vederea exploatarii acesteia.

 

VI. INDICII

6.1. In prevenirea, depistarea si stoparea sclaviei moderne si a traficului de fiinte umane, Angajatii AUTONOM se vor folosi de urmatoarea lista de semne-cheie ce ar putea indica faptul ca cineva poate fi o victima a sclaviei sau a traficului de fiinte umane:

 • Persoana nu se afla in posesia propriului pasaport, a documentelor de identitate sau a documentelor de calatorie.
 • Persoana se comporta ca si cum ar fi instruita sau indrumata de altcineva.
 • Persoana ii permite altcuiva sa vorbeasca in locul sau, atunci cand cineva i se adreseaza direct.
 • Persoana este dusa si adusa la locul de munca.
 • Persoana este retrasa sau pare speriata.
 • Persoana nu pare sa fie in masura sa isi contacteze prietenii sau familia in mod liber.
 • Persoana are o interactiune sociala limitata sau contact limitat cu persoane din afara mediului sau imediat.
 • Persoana prezinta leziuni fizice si semne de abuz si malnutritie.
 • Persoana are o infatisare neingrijita, este adesea in aceleasi haine si are o igiena precara.

6.2. Lista anterioara este cu titlu de exemplu, Angajatii AUTONOM fiind atenti la orice alte indicii care ar putea ridica suspiciuni.

6.3. O persoana poate prezenta mai multe dintre semnele mentionate mai sus, dar este posibil sa nu fie neaparat o victima a sclaviei sau a traficului. De multe ori, circumstantele unei persoane pot da impresia ca ceva este in neregula. Daca exista o suspiciune, aceasta trebuie raportata catre superiorul dumneavoastra sau catre Responsabilul de Conformitate.

 

VII. RESPONSABILITATI

7.1. Toata lumea trebuie sa respecte aceasta politica si sa fie constienta de faptul ca ignorata este inacceptabila.

7.2. AUTONOM:

 1. mentine politici si proceduri menite sa previna exploatarea si prevenirea traficului de fiinte umane, si protejeaza forta de munca;
 2. adopta o pozitie transparenta cu privire la politica de recrutare;
 3. verifica lanturile de aprovizionare/distributie;
 4. are un proces deschis si transparent de solutionare a plangerilor pentru tot personalul;
 5. incerca sa creasca gradul de constientizare, astfel incat angajatii sa stie ce fac;
 6. promoveaza practici adecvate de bunastare;
 7. face o declaratie clara ca isi asuma responsabilitatile fata de angajatii nostri si clientii nostri in mod serios si real;

7.3. Managerii:

 1. asculta si sunt fi deschisi fata de colegii lor;
 2. raman alerti cu privire la orice indicator al formelor de sclavie;
 3. ridica gradul de constientizare al colegilor lor, discuta despre probleme si organizeaza traininguri, astfel incat toata lumea sa poata recunaoste idicatorii sclaviei si traficului de fiinte umane si sa poata actiona in conformitate cu prezenta politica.

7.4. Toti Angajatii Autonom au responsabilitati conform prezentei politici.  Oricare ar fi pozitia in Autonom, trebuie: 

 1. sa fii atent in jurul tau – daca suspectezi ca cineva (un coleg sau alta persoana, colaborator sau client) este controlata sau obligata de alcineva sa munceasca sau sa presteze diverse servicii, urmareste procedura de raportare
 2. sa urmaresti procedura de raportare daca un coleg iti spune ceva ce crezi ca ar putea fi un indiciu ca el sau altcineva este exploatat.

 

VIII. RAPORTAREA

8.1. Daca discutati cu cineva despre preocuparile dumneavoastra, este posibil sa contribuiti la stoparea abuzurilor sau a exploatarii asupra unei persoane.

8.2. Daca credeti ca cineva este in pericol imediat, formati 112.

8.3. In caz contrar, ar trebui sa discutati preocuparile dumneavoastra cu superiorul dumneavoastra sau Responsabilul de Conformitate, care va decide ce masuri trebuie luate si va oferi orice sfaturi suplimentare.

8.4. Este posibil ca nu toate victimele sa doreasca sa fie ajutate si pot exista cazuri in care raportarea unui caz suspectat de trafic pune in pericol potentiala victima, deci este important ca, in absenta unui pericol imediat, sa discutati mai intai preocuparile dumneavoastra cu superiorul dumneavoastra sau Responsabilul de Conformitate inainte de a lua masuri suplimentare.

8.5. Orice Angajat al AUTONOM care nu adera la prezenta Politica se poate confrunta cu actiune disciplinara, ceea ce poate duce la incetarea angajarii cu o posibila masura de concediere imediata.

8.6. Orice raportare va fi tratata cu maxima confidentialitate și nu vor exista acțiuni asupra petentului, ca urmare a raportarii, acesta fiind protejat.

8.7. De asemenea, orice raportare trebuie facuta cu buna credinta, despre fapte și acțiuni reale, in baza judecatii obiective a celui care raporteaza.

8.8. Prezenta procedura se aplica tuturor Angajatilor AUTONOM, fiind implementata, monitorizata si impusa in mod continuu.

 

IX. PROCESELE DE DUE DILIGENCE IN VEDEREA PREVENIRII SCLAVIEI SI TRAFICULUI DE FIINTE UMANE

8.9. Datorita naturii afacerii AUTONOM si a modelului de business pe care il avem, credem ca exista un risc scazut de sclavie si de trafic de persoane in lanturile noastre de distrbutie si de aprovizionare. Ca parte a initiativei noastre de a identifica si de a atenua riscul in afacerea noastra, luam masuri proactive pentru a-i cunoaste pe furnizorii nostri si pentru a avea implementate sisteme cu scopul de a:

8.9.1 Identifica si evalua ariile de risc potential in lanturile noastre de aprovizionare si distributie;

8.9.2 Reduce riscul de sclavie si de trafic de persoane in lanturile noastre de aprovizionare si distributie;

8.9.3 Monitoriza ariile de risc potential din lanturile noastre de aprovizionare si distributie;

8.9.4 Proteja denuntatorii.

8.10. Avem toleranta zero fata de sclavie si traficul de persoane. Pentru a ne asigura ca toti cei din lantul nostru de aprovizionare si distributie si contractorii se conformeaza regulilor, dezvoltam un proces de due diligence pentru a determina masurile luate de furnizorii nostri pentru a combate sclavia si traficul de persoane in propria lor afacere si in propriul lor lant de aprovizionare. 

8.11. Toti angajatii beneficiaza de cursuri, traininguri si beneficiaza de instructaje video in vederea intelegerii si aplicarii corecte a prezentei politici prin intermediul liderilor de echipa sau al managerilor.

8.12. AUTONOM va revizui prezenta politica in mod regulat, cel putin anual. Vom oferi Angajatilor informatii si/sau formare cu privire la orice schimbari pe care le facem.