Adaptarea înseamnă învățare continuă #16

Salutare,

Pentru că luna martie este momentul în care vedem cum natura se transformă, am ales să povestim în episodul de astăzi despre adaptarea la nou și la schimbare prin învățare continuă, dar și prin modificarea perspectivei pentru a scurta acest proces.

Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:

Spor la citit și dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.


#EvolveDaily by Autonom

Mihaela Mihai - Evoluția reprezintă un proces continuu de adaptare

Evoluția reprezintă un proces continuu de adaptare, un text pregătit de Mihaela Mihai, Equipment Lease Manager Autonom.

Pentru mine călătoria în Autonom nu reprezintă un simplu drum spre un job oarecare, ci mai degrabă un proces de învățare și evoluție pas cu pas. Spun lucrul acesta pentru că, de-a lungul timpului, creșterea mea a trecut prin mai multe etape, roluri diferite, experiențe trăite alături de oamenii din jurul meu și grade diferite de dezvoltare. Elementul central pentru această călătorie a fost adaptarea. De aceea, am ales să împărtășesc câteva idei despre ce am observat în procesul meu de învățare și care sper să reprezinte teme de gândire.

Pentru mine evoluția reprezintă perseverența prin care faci lucrurile să meargă, răbdarea pe care o ai și o pui în activitățile de zi cu zi, repetitive și obișnuite, ambiția și dorința de a reuși.

Cheia tuturor proceselor este învățarea. Adaptarea este un proces despre onestitate și transparență, despre analiza experiențelor bune și rele și doar atunci când învățăm din ce se întâmplă, ne adaptăm de fapt. Începuturile mele în Autonom au fost despre evoluție, deoarece fiind primul meu job, a trebuit să găsesc un echilibru între masterat și job, iar în același timp să învăț cât mai multe despre un business care, până la momentul angajării, nu știam nimic.

Deschiderea și felul în care privim greșelile reprezintă elementul cheie. Este important în primă fază să înțelegem greșeala pentru ca mai apoi să lucrăm cu ea. Modul în care privim lucrurile este cel care ne oferă perspectiva asupra acestora și de aceea, ar trebui să transformăm „nu greșesc” în „greșim rapid”, pentru a scurta procesul de învățare și a atinge performanța mai ușor.

Adaptarea este fundamental legată de încredere. Testarea lucrurilor noi ne ajută să descoperim lucruri care ne plac sau nu, lucruri care funcționează sau nu. Este important în acest proces să avem încrederea că este în regulă să greșim și că face parte din procesul de învățare continuă. Și dacă nu ne păstrăm această încredere ne vom opri din a încerca și vom opri procesul de creștere prin adaptare la situațiile noi.

Mihaela a avut o evoluție frumoasă în cei 11 ani de când face parte din echipa Autonom, iar în acest moment conduce divizia de Leasing Operațional Echipamente. La muncă este pasionată de procesul de învățare, îi plac și caută oameni care au curaj și voce să spună ce funcționează și ce nu, alături de care să crească și să stabilească parteneriate de cursă lungă. În timpul liber îi place să gătească și să se bucure de momentele cu prietenii, să citească și să descopere la pas poveștile ascunse ale unor destinații de vacanță.


#DozaDeLectură

Recomandarea de carte de săptămâna aceasta vine tot de la colega noastră Mihaela, care ne propune o poveste captivantă, cu personaje simpatice, ce reușește să îmblânzească conceptele din domeniul financiar-contabil. O pereche de pantofi, scrisă de Tinca Celnicu, este gândită ca o poveste a unui om care își deschide o afacere cu vin și ne ajută să înțelegem, la firul ierbii și cu umor, la ce ne folosesc și cum se folosesc conceptele și modelele financiare.

Antreprenoriatul nu înseamnă doar pasiune, motivație și sudoare, ci implică și intrarea forțată în lumea aridă a contabilității. Lumea afacerilor este o mare pe care navigăm și pentru asta folosim hărți și ghiduri pentru a înainta. Finanțele și contabilitatea reprezintă instrumente practice și elegante, care ne aduc liniște și claritate. Util ar fi să citim cât mai multe rapoarte și analize financiare, dar și lecturi obligatorii precum Finance for Managers, din colecția Harvard Business Essentials, Accounting, de Michael Jones și Corporate Finance, de David Hiller.

Finanțele și contabilitatea afacerii seamănă cu o pereche de pantofi eleganți și confortabili. Dacă vrem să conducem o afacere, finanțele și contabilitatea sunt obligatorii – altfel, este ca și cum am umbla desculți”. Altfel spus, să știm ce sunt acelea un P&L, un bilanț și un cash-flow, să înțelegem investițiile și bugetele.

Rapoartele financiare sunt mai mult decât un instrument de business, reprezintă un document care are rolul să creeze încredere, să-i asigure pe finanțatori, salariați și societate că directorii conduc afacerile cu responsabilitate, respectând legile și acționând după principii etice.

Afacerile bune, profitabile și durabile sunt speciale pentru că ne vorbesc despre oameni care sunt împreună, disciplinat și consecvent, la bine și la greu, la petrecerea de Crăciun, la primirea bonusurilor, dar și în toate celelalte zile ale anului, când nu se întâmplă nimic palpitant sau când toate merg pe dos. Fie că vrem să avem mai mulți bani sau să salvăm lumea, ca să reușim trebuie să avem o direcție clară, iar într-o firmă trebuie să fim atenți la cele trei butoane din activitatea operațională: încasările, plățile și stocurile.


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

Care sunt lucrurile cele mai de neprețuit din viața ta?


#DeAscultat

Andreea Rosca - The Vast & The Curious Podcast

Recomandarea de astăzi merge către un episod din podcast The Vast & The Curious, realizat de Andreea Roșca, ce a avut-o ca invitată pe Raluca Răschip, fondator al Teamology Institute, o companie specializată în performanța echipelor. Tema: Arta subtilă a adaptării la schimbare. Și mecanismul performanței.


Pe data viitoare!