Triatlonul – de la pasiune la profesie

Trichallenge Mamaia 2014 (1)

Are doar 25 de ani, dar, daca viata lui s-ar cuantifica in perseverenta si sudoare, ar putea fi considerat deja veteran. Originar din Brasov, Mihai Baractaru este, de ani buni deja, unul dintre numele recurente pe podiumurile marilor competitii de triatlon nationale si internationale. Cum impartasim unele valori comune si il sustinem cu transport autonom la nevoie, dar si fiindca poate reprezenta o sursa de inspiratie si pentru altii, ne-am gandit sa aflam mai multe despre el si sa va dezvaluim si voua secretul succesului sau.

Mihai practica triatlon de performanta din 2005. De ce triatlon? “M-am apucat de triatlon pentru ca era ceva diferit, “trei sporturi in unul singur” sau, altfel spus, un sport ce cuprinde trei probe: inot, ciclism si alergare”.

Parcursul a fost intens, iar ascensiunea rapida: in 2006, a participat pentru prima data la o competitie de duatlon (alergare, ciclism, alergare), obtinand locul I la categoria sa de varsta (16 ani). Un an mai tarziu, se inscria deja la prima sa competitie Ironman, la Nagytad, in Ungaria. A fost o experienta dura, finalizand cele trei probe in 10h si 39 minute. In 2008, la aceeasi competitie, obtinea un timp de 10h si 09min, stabilind un nou record national si intrecand astfel performanta de 10h 16min a fostului sau antrenor, Marius Rus. In 2009, tot la Naagytad, reduce timpul sub 10 ore, fiind primul roman care obtine aceasta performanta. Tot acolo va marca in anul urmator timpul de 9h si 30min – un nou record national, pe care-l detine si in prezent. Din pacate, acest rezultat nu a fost omologat de Federatia de Triatlon din Romania (FRTRI), dar este recunoscut de participantii la Ironman. “Au incercat multi sa-mi bata recordul, dar n-au reusit inca”, spune Mihai cu ochi surazatori, nelasand insa ca mandria fireasca a sportivului incununat cu lauri sa-i depaseasca modestia sfioasa care-l caracterizeaza.

In 2011, din cauza antrenamentelor asidue, apar unele probleme medicale care-l determina pe Mihai sa renunte o vreme la competitiile Ironman si sa participe doar la probele mai “usoare”, precum cele olimpice si Half-Ironman. Totodata, isi continua studiile si, in 2012, absolva Facultatea de Educatie Fizica si Sporturi Montane din Brasov si un curs de tehnician maseur, iar in noiembrie 2013 devine antrenor de triatlon. Cum numai in Romania sunt circa 200 de participanti la competitii Half-Ironman, Mihai, avand deopotriva experienta de atlet si pregatire in masaj si tehnici terapeutice, activeaza si ca antrenor personal pentru cei dornici sa participe la probe de triathlon.

Palmaresul sau include si un record Guinness, obtinut intr-o proba de maraton in 2013, iar din iunie 2014 este vicecampion national la proba de Half-Ironman, cu timpul de 4h si 29min, obtinut la Oradea. Numai in 2014 Mihai a participat la 13 competitii nationale si internationale. Pauza de 3 ani i-a acordat ragazul necesar pentru a se recupera pe deplin si pentru a-si imbunatati performantele in ceea ce priveste viteza.

Ce urmeaza? Pe 28 iunie 2015, la competitia de triatlon Ironman din Klagenfurt, Austria, va incerca sa obtina un timp de sub 9h, participand ca amator, desi in Romania este profesionist. Rezultatul scontat i-ar aduce calificarea la Campionatul Mondial de Ironman din Hawaii, Kailua-Kona, o competitie foarte dura din cauza conditiilor extrem de agresive de mediu. Niciun roman nu a reusit inca aceasta performanta, Mihai ar putea fi primul.

Pe termen lung, isi propune sa contribuie la dezvoltarea triatlonului in Romania. Spera ca, daca ar intra in top 20 mondial la aceasta disciplina, ar putea atrage mai mult atentia asupra Romaniei si s-ar face progrese vizibile in sport: atletii ar fi sprijiniti mai mult, poate chiar am gazdui si noi competitii de anvergura mondiala. Din 2012 exista si Federatia Romana de Triatlon (FRTRI), ce-si propune sa dezvolte acest sport la nivelul profesionistilor obtinand “calificarea la Jocurile Olimpice din 2016, o prezenta numeroasa la JO din 2020 si dominarea competitiilor de triatlon in zona Balcanica”, dar si in randul maselor, respectiv dublarea numarului de sportivi amatori la competitii nationale pana in 2015.

Dar cum se obtin oare aceste rezultate? Antrenamentele depasesc 4-5 ore pe zi, incluzand alergare, pedalat pe bicicleta, inot si stretching, iar vara, numai timpul petrecut pe bicicleta inseamna 6-7 ore. Intr-un astfel de antrenament se ard pana la 5000-6000 de calorii. Intrebat ce il motiveaza sa depuna un asemenea efort, deloc neglijabil, Mihai ne-a raspuns ca se antreneaza si participa la competitii atat de dure “fiindca asa ma pot exprima si imi dezvolt taria de caracter. Fiecare zi este o provocare, imi demonstrez ca pot mai mult. Triatlonul inseamna pentru mine mai mult decat dorinta de autodepasire, disciplina, ambitie si dedicare; este stilul meu de viata!” Mai multe despre Mihai puteti afla de pe site-ul sau, www.mihaibaractaru.com.

Fiindca dinamismul si depasirea permanenta a propriilor limite se numara si printre valorile Autonom Rent a Car si multi dintre membrii echipei noastre participa ei insisi la diverse competitii sportive, suntem alaturi de Mihai in misiunea sa, oferindu-i servicii de transport autonom in timpul deplasarilor pentru antrenamente, pentru a inlesni transportul bicicletei si a echipamentelor necesare. Ii uram mult succes in urmatoarele competitii si abia asteptam sa aflam despre noile sale reusite! Hai, Mihai!