Cazanele Dunarii, incursiune in istorie

Daca ai primi vizita unui prieten strain, venit de la mii de kilometri distanta si fara habar de obiectivele noastre turistice, spre ce destinatii l-ai purta? L-ai duce pe litoral, cand atatea mari isi rasfata malurile in lumea asta mare? Sau ai alege un loc unic, autentic, cu incarcatura istorica si naturala de mare calibru, un loc care sa ilustreze Romania in cel mai fidel si reusit chip? Un astfel de loc, unde framantarile istorice si splendoarea naturii se impletesc fara cusur, un loc ce-ti taie respiratia si te ajuta sa constientizezi forta inegalabila a naturii in lupta cu timpul, il reprezinta Cazanele Dunarii. Un spatiu atemporal, rupt de transformarile antropice ce ne framanta zi de zi vietile, desavarsit de forta apei ce a sculptat in stanca un defileu unic in lume.

Dunărea în zona Dubova, Mehedinți. Autor foto: Țetcu Mircea Rareș, via Wikimedia Commons

Localizare: Cazanele Dunarii, parte din hotarele dintre Romania si Serbia, reprezinta portiunea de defileu a fluviului, la trecerea prin Muntii Carpati, intre localitatile Dubova si Ogradena din judetul Mehedinti. Defileul incepe de la intrarea Dunarii in tara si se incheie in zona barajului de la Portile de Fier I, putand fi abordat dinspre localitatile Orsova si Pojejena, pe drumurile publice aferente DN6, DN 57 sau E60.

De unde denumirea de cazane? In urma cu mai bine de jumatate de veac, a fost amenajat barajul Portile de Fier I, fapt ce a crescut nivelul apei cu peste 50 de metri. Insa si inainte de interventia omului, Dunarea curgea vijelios printre munti, iar stancile care strapungeau cu varfurile lor albe luciul apei inversunate dadeau impresia de clocot. Navigatorii de odinioara, cutezatorii ce si-au riscat vietile navigand pe aceste ape, sunt cei care au dat numele de “cazane” acestei provocari lansate de Dunare in lupta perena cu muntii adiacenti cursului sau. Unii spun ca adancimea fluviului in aceasta zona depaseste chiar si 100 de metri, iar de aici pana la teoria potrivit careia Dunarea si-ar fi format un curs subteran ce traverseaza Bulgaria pentru a se deversa in Marea Neagra, nu a fost decat un pas. S-au facut studii in acest sens iar specialistii au convenit asupra faptului ca multe dintre apele carstice dobrogene isi au izvorul in Clisura Dunarii.

Portile de Fier, Mehedinti. Autor foto: Frans van Nes, via Wikimedia Commons

Cazanele Mari, cu o lungime de aproximativ 4 km, incadrandu-se intre masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul Romaniei) si Veliki Strbac (Serbia), respectiv Cazanele Mici, situate pe o lungime de aproximativ 3 km si pozitionate intre masivele mai mici ai acelorasi munti. Intregul areal face parte din Parcul Natural „Portile de Fier”, zona fiind declarata monument unic al naturii in Europa. Privelistea este uluitoare: relief carstic, masive calcaroase, stanca si apa intr-un spectacol de neegalat.

Statuia lui Decebal. Sursa foto: Wikipedia via Creative Commons License

Insa nu ati vazut tot: repertoriul naturii e intovarasit de cea mai mare sculptura europeana in stanca: celebra statuie a lui Decebal. Situata in zona Cazanelor mici, statuia ultimului rege dac este inalta de 55 metri, lata de 25 metri, si a necesitat o munca asiduua de circa 10 ani, depusa cu daruire de 12 sculptori alpinisti.

In fata statuii, respectiv pe malul sarbesc, zace de aproape doua milenii o placa memoriala ridicata de romani in cinstea victoriei din anul 105, cu inscriptia “Tabula Traiana”. Si cate nu ar mai fi de vazut in acest colt de Romanie! Pestera Veterani, stravechi sanctuar al zeului Zamolxis, grotele Climente si Ponicova, Valea Mraconiei, viaductele ridicate deasupra vailor prapastioase, locuri unice a caror frumusete e potentata de grandoarea apei intovarasita de munte.

Daca aveti un autoturism la dispozitie, traversati judetul in lung si-n lat, fiindca natura si istoria au binecuvantat cu comori trainice melagurile Mehedintiului. Nu uitati sa popositi la ruinele podului lui Traian construit de Apolodor din Damasc si la cele ale bisericii medievale de langa Castru Drobeta, insula Ostrovul Simian, orasul Baia de Arama, complexul carstic Ponoare, cu celebrul sau pod natural, unic in tara, pestera si lacul Zaton, padurea de liliac de la Ponoare, ori pesterile Topolnita si cea a lui Epuran.

Dunarea langa Portile de Fier. Autor foto: Cornelius Bechtler, via Wikimedia Commons

Inarmati-va cu timp si vizitati aceste meleaguri frumoase, presarate cu marturii ale trecutului, unice si inedite. Puteti inchiria o masina de la cea mai apropiata agentie Autonom Rent a Car, precum cele din Resita, Craiova, Timisoara, Deva, Pitesti sau Arad, precum si din alte 17 mari orase si principale aeroporturi ale tarii. Sau online, completand formularul de rezervari disponibil pe acest site, urmand sa alegeti cea mai la indemana agentie Autonom din tara, cu mentiunea ca autoturismul va putea fi returnat la oricare punct de lucru dintre cele 36 existente pe teritoriul Romaniei.

Dupa ce v-ati desfatat ochii, mintea si sufletul pe traseele inedite ale acestor meleaguri, nu uitati sa va infruptati cu specialitatile zonei, unde pe loc de cinste se afla, negresit, preparatele din peste dunarean. Va recomandam borsul pescaresc, zacusca si chiftelutele de peste, saramura de lin, crapul marinaresc si alte multe asemenea minunatii specifice locului.

Pentru a afla mai multe informatii cu privire la unitatile de cazare, traseele optime de urmat, detalii referitoare la pescuitul sportiv in zona, modalitatea prin care va puteti imbarca intr-o minicroaziera, sau doriti sa consultati descrierile altor puncte turistice de interes ale judetului Mehedinti, urmatoarele pagini va stau la dispozitie:

Asociatia de Turism si Agrement Cazanele Dunarii
Directia Judeteana de Statistica Mehedinti
Destinatii turistice Romania
Comuna Dubova
Asociatia „Dunarea la Cazane”
Turist.info

Asadar, merita Cazanele Dunarii cinstea sa le acordati un popas? Merita aceste meleaguri a va-mbogati noianul cu-amintiri autohtone, sunt vrednice de lauda si apreciere? Cu siguranta, da! Una dintre cele mai spectaculoase destinatii romanesti va asteapta la frontiera de sud-vest a tarii, la hotarul unde apa-si continua apriga lupta cu muntele. Cine va iesi invingator, ramane sa apreciati cu ochii vostri! Va dorim timp frumos si un popas de vis!