Despre încredere, perseverență și un gram de noroc #18

Salutare, 

În episodul de astăzi povestim despre cum un vis îndrăzneț combinat cu multă determinare, perseverență și un gram de noroc reprezintă elemente importante pentru reușita unui business. 

Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:

Spor la citit și dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.


#AerProaspătPentruMinte by Andreea Roșca

The Vast and The Curious Live - Andreea Rosca cu Sergiu Negut - Cum iei decizii cand lumea se schimba si de ce să nu te iei chiar in serios. Despre importanta de a fi si bun, si brav.

În februarie 2023, invitatul Andreei Roșca la conversațiile live The Vast & The Curious a fost Sergiu Neguț, cofondator al FintechOS, profesor de strategie și investitor. FintechOS este un startup de tehnologie cu clienți pe patru continente și singura companie românească, după UiPath care a ridicat o finanțare de 100 de milioane de euro. Acesta a vorbit despre principiile care au permis această performanță, dar și despre filozofia lui de viață și de business.

Ca partener strategic al acestei serii de conversații, Autonom vă prezintă trei idei esențiale din acest interviu:

A fi bun și brav în același timp. Există o mulțime de oameni foarte curajoși și ambițioși care lucrează în domenii de vârf, sunt super-performanți, dar nu sunt prea cumsecade – canaliile competente. De cealaltă parte, există și o mulțime de oameni buni și blânzi, dar care parcă n-au flacăra aceea, de a acționa, de a evolua. E esențial să le cultivăm pe amândouă.

Deciziile de business nu sunt neapărat corecte sau greșite. În business, gestionăm incertitudine. Fiecare decizie înseamnă înlocuirea incertitudinii cu o alegere, care nu e o certitudine a corectitudinii, este doar o alegere. Mai bună sau mai rea.

Principiul „water under the bridge”. Indiferent ce investiții am făcut până la un moment dat, trebuie să luăm cea mai bună decizie uitându-ne numai la viitor, nu și la trecut. Dacă am ajuns într-un punct în care e evident că lucrurile nu mai merg, trebuie să avem puterea de a renunța, indiferent cât am investit. Putem pierde și mai mult în încercarea de a salva o investiție.


#DozaDeLectură

Phil Knight - Shoe Dog. Memoriile creatorului nike - Editura Publica

Pentru recomandarea de carte am ales o poveste despre curaj, perseverență, încredere, despre muncă în echipă, visuri îndrăznețe și despre determinarea de a le transforma în realitate. Shoe Dog, scrisă de Phil Knight, reprezintă un vis din facultate transformat într-o afacere de succes.

Este important să crezi în ceea ce faci, să-ți placă jocul și călătoria în sine. Knight împreună cu echipa sa au vrut să transforme sportul și modul în care oamenii percep alergarea și au vrut să creeze o cultură, care să inspire și să inoveze experiența pentru fiecare atlet. Este important să ne găsim chemarea, chiar dacă la început nu știm care este, să nu renunțăm și să credem și într-un gram de noroc.

Oamenii pe care îi adunăm în jurul nostru reprezintă inima unui business și trebuie să avem încredere în ei. În spatele unui succes se află de cele mai multe ori o echipă care construiește și pune la comun energie, idei și multă pasiune. Important este să nu spunem oamenilor cum să facă lucrurile, ci să le spunem ce au de făcut, să avem încredere că le vor rezolva singuri și să îi lăsăm să ne surprindă cu rezultatele obținute. Autorul ne povestește despre fostul său antrenor Bill Bowerman, despre cum a creat schițe, a construit și testat modele pe alergătorii lui, încercând să găsească permanent soluții la problemele identificate și să inoveze.

Un proiect mare reprezintă suma unor proiecte mai mici. Este foarte ușor să te simți neproductiv dacă privești un task ca pe un proiect complex. Atunci când spargi proiectul în obiective mai mici devine mai ușor de gestionat și progresul zilnic contribuie la apropierea către finalizare.

Succesul nu se obține ușor și greșeala reprezintă de fapt o oportunitate. Când ne uităm astăzi la Nike ne vine greu să ne închipuim că succesul pe care îl au acum nu a fost instantaneu. Numită inițial „Blue Ribbon Sports” compania a fost în pragul falimentului timp de aproape două decenii și Knight ne explică cum greșelile ne ajută de fapt să creștem, să învățăm și să acționăm din nou cu mai multă înțelepciune.

Orice s-ar întâmpla nu te opri. Mergi pur și simplu mai departe. Nu te opri. Nici măcar să nu te gândești la oprire până nu ajungi acolo.”


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

Dacă visurile tale ar deveni realitate, ce s-ar întâmpla?


#DeAscultat

Pe Bune #91: Alexandru Tomescu

Pentru inspirația din căști am ales Pe Bune #91, podcastul DOR, în care Alexandru Tomescu ne povestește despre misiunea de a aduce muzica clasică mai aproape de oameni, despre cât curaj și muncă stă în spatele interpretării unor capodopere ale umanității și despre cum muzica și vioara îi oferă sens în viață.


Pe data viitoare!