O lectie de autonomie in scaun cu rotile

De curand, am avut privilegiul sa sustinem un proiect care ne-a invatat o lectie de viata despre autonomie, despre vointa de a trai cu pasiune si curajul de a fi liber si generos in ciuda oprelistilor.

Cei 10 membri ai Clubului Sportiv “Cumpara Responsabil”, protagonistii istorisirii noastre, au forme severe de dizabilitate, dar asta nu-i impiedica sa tinteasca sus: in urmatorii 2 ani vor sa participe la minimum 15 turnee nationale, iar in 2016, cel putin 3 dintre ei sa reprezinte Romania in delegatia nationala la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro. Cu acest tel, sportivii se antreneaza saptamanal; ba chiar se implica in diverse cauze sociale. De pilda, meciul jucat cu echipa clujeana Lamont pe 8 iunie, la Sala Sporturilor din Brasov, pe care l-au si castigat cu scorul de 27-22, a fost unul caritabil, avand ca scop strangerea fondurilor necesare pentru a achizitiona instrumentele necesare formatiei de percutionisti de la Liceul de Muzica “Tudor Ciortea” din Brasov. Astfel, sportivii isi arata recunostinta fata de cei care i-au ajutat sa-si procure scaunele rulante performante necesare pentru meciurile de baschet si sustin, la randul lor, comunitatea din care fac parte.

Brasov

In acest spirit, al implicarii sociale, ne-am alaturat si noi eforturilor echipei in calitate de partener de mobilitate, punandu-i la dispozitie masini spatioase, necesare pentru transportul sportivilor si al scaunelor cu rotile la meciuri. Si, fiindca nu puteam rata ocazia sa-i vedem “in actiune”, le-am facut galerie in timpul jocului, alaturi de familie si prieteni. Colega noastra Mihaela Bucur, managerul agentiei Autonom Brasov, deja suporter infocat al echipei, ne-a transmis: “Participam la principiul si modul de viata al acestor sportivi, care dau mai departe catre comunitate tot ceea ce primesc, incepand de la suport financiar, incredere, energie pozitiva, exemplu de determinare si vointa, succes, indiferent de conditiile oferite de viata. Ne mandrim cu ei si ne alaturam lor pe drumul spre victorie. Meciul de la Brasov, primul de acest gen la care am participat, a fost o experienta extraordinara, un tablou pe care l-as descrie ca fiind plin de emotie, de dinamism, efort sustinut cu frenezie de suporteri de toate varstele, incununat cu milioane de aplauze si, la final, de flori oferite sportivilor brasoveni si clujeni de catre elevii liceului de muzica, beneficiari ai fondurilor adunate din vanzarea biletelor. Acestia vor sustine, la randul lor, dupa achizitionarea instrumentelor, un concert cu strangere de fonduri pentru o alta cauza nobila.”

Bucuresti-small

Duminica, 23 iunie, in Piata Constitutiei din Bucuresti, mai multe echipe de baschet in scaun rulant s-au intalnit in cadrul celui mai mare turneu de baschet 3×3 organizat pana in prezent in Romania, Wizz Air Sport Arena Streetball, organizat in colaborare de Federatia Romana de Baschet, Sport Arena si ACS Sport Promotion, cu sprijinul forurilor europene si mondiale ale baschetului, FIBA Europe, FIBA, IWBF. In finala, echipa din Brasov a jucat cu cea din Arad, castigand cu scorul de 4-2. Si de data aceasta, masinile autonome i-au condus pe sportivii brasoveni si echipamentul lor pana la Bucuresti si inapoi.

Si iata cum acest parteneriat ne-a invatat un alt sens al autonomiei: autonomia in scaun cu rotile – un model de echilibru interior, vointa si generozitate, care surmonteaza limitele fizice pentru a revela pe terenul de baschet puterea spiritului, fair-play-ul si implicarea in comunitate. Va invitam sa le descoperiti si voi live, participand la meciurile echipei. La inceputul lunii iulie ii vom insoti la competitiile din Cluj-Napoca. Va asteptam in galerie, sa-i sustinem impreuna pe sportivii cu dizabilitati, dar fara temeri si fara limite.