Un deceniu alaturi de Autonom – Marius Gherman, directorul agentiei din Piatra Neamt

autonom-piatra-neamt-15

Trei masini Dacia Logan si un singur om. Astfel debuta, in iarna lui 2004, activitatea agentiei Autonom Rent a Car din Piatra Neamt. Astazi, agentia din nordul Moldovei dispune de o variata flota de 45 de autoturisme cu dotari moderne, dar mai ales de o echipa eficienta si unita, ce numara trei membri: Ovidiu, Adrian si Marius. Cel din urma, directorul Marius Gherman, s-a dovedit a fi, la propriu, si cel dintai: este cel mai vechi angajat Autonom din tara. Despre evolutia agentiei din Piatra Neamt de-a lungul ultimului deceniu, despre echipa, realizarile, obiectivele acesteia, precum si despre profesionistul, omul Marius Gherman, aflam mai multe din interviul pe care veteranul Autonom Rent a Car a avut amabilitatea sa ni-l acorde.

1. Cum descrieti evolutia activitatii Agentiei Autonom Rent a Car Piatra Neamt de la infiintare si pana in prezent, precum si evolutia pietei in acest domeniu la nivel national, pe parcursul ultimilor ani? Care sunt principalele realizari ale agentiei?
Agentia Piatra Neamt este cea mai veche agentie din tara, infiintata in iarna anului 2004. Dupa cum stiti, Autonom Rent a Car isi are sediul social in Piatra Neamt, aici unde a inceput totul. De la o simpla idee, cu trei masini Dacia Logan cumparate spre a fi inchiriate “stranierilor”, care veneau in tara cu avionul pentru a economisi timp, ne-am transformat in timp in cea mai mare companie de inchirieri auto din Romania. Spun acest lucru cu mandrie si cu respect, fiind cel mai vechi angajat al Autonom din tara.

Agentia din Piatra Neamt a evoluat, in timp, de la cele 3 masini cu care a inceput totul, la circa 45 de masini anul acesta, o flota mai variata de la an la an, improspatata in functie de cererea pietei. Cele trei masini, comandate iarna, nu erau dotate cu aer conditionat, asa ca ne-a fost destul de greu vara urmatoare din acest motiv. Acum toate masinile noastre au aer conditionat.
Ne-am specializat in timp, invatand, in functie de cerintele clientilor nostri, ce fel de masini prefera si cu ce dotari, spre a le asigura confortul si satisfactia deplina atunci cand inchiriaza de la noi.

diploma

De-a lungul anilor, i-am admirat pe colegii nostri din tara, care infiintau si dezvoltau noi agentii in orasele mari, crescand astfel si noi, impreuna cu firma.
Agentia noastra se mandeste cu un onorabil loc pe podiumul Autonom la profitabilitate, an dupa an. Desi este o agentie mica, in comparatie cu alte agentii din tara (de exemplu, Timisoara, Bucuresti), putem fi uneori “un ghimpe in coasta” concurentilor care alearga dupa profit in primul rand.

Am inceput sa ne orientam si noi in timp, o data cu directia “de criza” din 2009, pe care a stabilit-o managementul firmei, spre clientii persoane juridice, fata de directia initiala, a persoanelor fizice, a “stranierilor”, romanii nostri veniti acasa din Spania si Italia, in concedii. In primii ani, principalii clienti ai companiei au fost romanii care au revenit din strainatate pentru o perioada scurta si aveau nevoie de masina, cetatenii straini care aveau afaceri in Romania sau turistii, dar si companiile. La inceput, afacerea era puternic sezoniera, depindeam foarte mult de turism, in timpul verii aveam de doua ori mai multi clienti decat iarna. Pe masura ce am constatat ca inchirierile orientate majoritar catre persoane fizice aveau un mare grad de sezonalitate, ne-am orientat catre persoanele juridice, care isi desfasoara permanent afacerile in Romania. Asadar, ne-am concentrat spre oferirea de servicii complete, la tarife oneste, pentru firmele din judetul Neamt.

cupa

2. Cum se pozitioneaza agentia pe care o coordonati fata de concurenta din zona? Prin ce va diferentiati?
Autonom este o companie onesta si transparenta, iar agentia din Piatra Neamt este pilonul de inceput care respecta intocmai aceste principii. Ne detasam clar de concurentii nostri atat prin diversitatea modelelor de autovehicule, prin marimea flotei, prin faptul ca oferim spre inchiriere doar masini noi, cu toate taxele platite, dar mai ales prin varietatea serviciilor pe care le oferim. Noi suntem cei care ii ajutam pe clientii nostri sa economiseasca timp si bani, luandu-le de pe cap grija intretinerii unui autoturism, noi le oferim tipul de masina pe care doresc sa-l conduca. Pana si concurenta apeleaza ocazional la noi atunci cand au cerinte pe care nu le pot onora. Chiar daca suntem in competitie, ii tratam cu acelasi respect oferit oricarui alt client. Avem, asadar, bune relatii de colaborare.

Topul Firmelor

3. Care sunt obiectivele agentiei pe termen mediu/lung?
Ca orice afacere de succes, obiectivul nostru este sa ne dezvoltam, sa crestem cat mai mult afacerea, de la un an la altul, sa sporim flota, sa variem tipurile de masini si, mai ales, sa ne specializam in a-i trata pe clientii nostri impecabil. Si, ca orice afacere viabila pe termen lung, urmarim sa avem profit. Degeaba faci afaceri, daca nu ai profit. Agentia din Piatra Neamt, ca si celelalte agentii din tara, este un centru de profit individual, cu autonomie de functionare.

Ne mandrim cu faptul ca agentia din Piatra Neamt este o agentie cu foarte multi clienti fideli. Cine a inchiriat o data de la noi, va reveni, pentru ca facem totul ca sa ramana cu gustul dulce al unei experiente de driving minunate, cu servicii de calitate maxima incluse in pret.

Consideram ca principala modalitate de a ne dezvolta pe termen lung este sa lucram cat mai mult cu persoanele juridice, care, se pare, au inceput sa inteleaga, o data cu evolutia pietei, ca solutia optima pentru afacerea lor este externalizarea serviciilor. Noi vom fi primii acolo, cu zambetul pe buze, cu personal calificat si gata sa ii ajute la orice ora din zi si din noapte.

Clientii nostri de leasing operational provin din diverse domenii de activitate, precum firme de transport, firme de distributie, firme de constructii, companii multinationale, banci, societati de asigurari etc. Contractul de leasing operational a devenit mai interesant in ultima perioada deoarece companiile inteleg mai bine serviciul si isi dau seama de avantaje. Unul dintre acestea ar fi faptul ca rata platita nu este inregistrata ca datorie, iar acest lucru faciliteaza accesarea finantarilor pentru activitatea principala.

4. Ce considerati ca ar trebui imbunatatit in domeniul inchirierilor auto?
Piata auto din Romania este in declin, anul acesta fiind inmatriculate aproximativ 24.500 de vehicule noi in primul semestru, cu aproape un sfert mai putin decat anul trecut. Timbrul de mediu a stimulat importurile de autovehicule rulate, mai ales pentru masini mai vechi de 8 ani. Pana la jumatatea anului 2013, aceasta categorie a reprezentat 67% din importuri, in timp ce, in aceeasi perioada a anului trecut, procentul era de 58%. Pentru tipul nostru de afacere, importul mare de vehicule second-hand este o problema, pentru ca, in leasingul operational, o componenta importanta este revanzarea bunului la final.

O lacuna legislativa o consider a fi faptul ca nu exista in legile actuale specificatii clare privind furtul de masini inchiriate, in prezent el fiind catalogat doar ca “abuz de incredere”. In plus, nu avem o lege specifica pentru inchirieri auto, in legislatia Romaniei existand doar Legea nr. 38/2003, modificata si completata prin Legea nr. 265/2007 privind transportul in regim de taxi, care include si cateva capitole referitoare la transportul in regim de inchiriere.

5. Cum considerati ca ar putea agentia dumneavoastra sa fie si mai de folos clientilor Autonom?
Diversificand atat gama de masini, cat mai ales gama de servicii pe care le punem la dispozitia clientilor. Si, mai ales, oferind servicii de foarte buna calitate.
Asa cum a precizat un client de-al nostru american, Daniel Fuller: “Keep doing what you are doing! As an American, I have found customer service in Romania to be either very poor or completely nonexistent. It seems to me that Romanian workers have no desire to provide high quality service to customers. However, the staff at Autonom in Piatra Neamt is by far the exception to this observation. I have received only the highest quality service and treatment from the staff in Piatra Neamt. They are so competent that they could be Americans!”
[In traducere, “Continuati sa faceti ceea ce faceti deja! Ca american, am descoperit ca serviciile din Romania sunt fie de calitate foarte precara, fie complet inexistente. Mi se pare ca angajatii romani n-au nicio dorinta de a oferi clientilor servicii de calitate. Totusi, personalul agentiei Autonom din Piatra Neamt este de departe exceptia de la aceasta constatare. Am primit de la ei doar servicii de cea mai buna calitate. Sunt atat de competenti incat ar putea fi americani!”]
Noi nu vrem sa fim exceptia de la regula, noi vrem sa dam tonul serviciilor de buna calitate pentru clientii nostri.

6. Cine este profesionistul Marius Gherman? Cum va autocaracterizati? Ce fel de sef sunteti? De ce ati ales o cariera alaturi de Autonom?
Cred ca ajunge doar Marius Gherman, omul simplu, Marius, care a evoluat mult din 2005 si pana azi, care s-a dezvoltat si a crescut o data cu Autonom. Am trecut de la vanzare de piese auto la inchiriat de masini – o provocare in 2005, un domeniu nou si putin explorat pe atunci.

Economist de meserie, am invatat sa fac afaceri o data cu afacerea in sine, am invatat din greselile mele si din greselile altora. Fiind cel mai vechi angajat, am urmarit cu drag cum creste mai intai agentia sub ochii mei, apoi cum se dezvolta, pe rand, celelalte agentii.

autonom-piatra-neamt-02

Am lucrat doi ani singur, agentia neavand foarte multe masini la inceput, insa, din vara anului 2007, mi-am mai luat un coleg, iar din 2011 echipa noastra a mai crescut cu un om. Toti trei formam o echipa sudata, iar eu incerc sa ii indrum pe ambii mei colegi spre calea dezvoltarii personale. Citim si discutam pe marginea lecturilor, adesea incercam sa punem in practica ideile care se pliaza pe specificul afacerii noastre.

Ce fel de sef sunt? As lasa colegii sa ma caracterizeze. Probabil ca ar spune ca sunt sever, dar drept, focalizat pe rezultatul final si dedicat afacerii pe care o conduc. In agentia din Piatra Neamt urmez intocmai directia si principiile de baza Autonom. Suntem o echipa mica, mereu cu zambetul pe buze, ne ajutam intre noi, dar, mai ales, facem totul sa ne ajutam clientii.

Am ales sa lucrez alaturi de Autonom pentru ca este o companie onesta, dinamica, in continua schimbare si dezvoltare. Si imi place faptul ca managerii ne-au dat autonomie in gestionarea afacerii locale, ceea ce ma face sa ma straduiesc in fiecare zi pentru rezultatul final.

7. Cum descrieti echipa agentiei Autonom Rent a Car Piatra Neamt? Prezentati-ne pe scurt fiecare membru al echipei.
Echipa Agentiei din Piatra Neamt este mica, dar sudata. Suntem trei membri, eu si cei doi colegi ai mei, Ovidiu si Adrian, care luptam zi de zi pentru dezvoltarea agentiei. Munca in echipa este foarte importanta pentru bunul mers al afacerii; la noi, coordonarea si intelegerea sunt ingredientele care “ung” motorul agentiei.

Ovidiu, angajat din 2007, este supervizor al agentiei si raspunde de organizarea biroului in lipsa mea. Este calm, echilibrat, un bun conducator auto si are cunostinte tehnice si mecanice care ne ajuta in diversele probleme care apar zilnic. A participat la raliurile organizate in judetul Neamt, ocupand de fiecare data un loc pe podium. El raspunde de problemele administrative si de detaliile tehnice din programul informatic pe care il folosim. Il ajuta faptul ca este specialist in utilizare PC si programe informatice.

Adrian, cel mai nou membru al echipei, este mereu cu zambetul pe buze, abordand clientii de cum intra pe usa. El raspunde de starea impecabila a masinilor din agentia noastra si raspunde la rezervarile facute de clienti. S-a obisnuit rapid cu procedurile si modul nostru de lucru, integrandu-se perfect in echipa.

autonom-piatra-neamt-21

Amandoi se completeaza unul pe celalalt si toti trei formam o echipa. Acest lucru se vede cel mai bine in sedintele de organizare a activitatii zilnice, cand fiecare stie exact ce are de facut, iar daca vreunul dintre ei nu este sigur, eu sunt mereu acolo sa-i ajut.

8. Ce sfaturi le-ati da celor care intentioneaza sa-si deschida o afacere in domeniul inchirierilor auto?
Sfatul meu pentru cei care vor sa inceapa o afacere in domeniu este sa faca ceea ce le place, nu ceea ce cred ca le-ar aduce mai multi bani. Pasiunea este importanta, ea este motorul afacerii in sine.
Daca vrei sa deschizi o afacere in acest domeniu, ai nevoie de un capital destul de mare pentru investitii si este foarte important sa atragi clienti. Iar clientii trebuie tratati onest, in primul rand.
Un alt sfat este sa porneasca la drum cu incredere, pentru ca piata de rent a car din Romania este in continua dezvoltare. Si, cel mai important, sa fie flexibili si adaptabili la cerintele pietei.

AUTONOM SERVICES

9. Cateva cuvinte despre omul Marius Gherman, despre pasiunile si hobby-urile sale. Cum se impaca viata profesionala cu cea personala?
Hobby-ul meu este sa petrec timpul cu familia mea, cu sotia si cu cei doi baieti ai mei. Vara mergem in excursii pe munte sau vizitam diverse locuri din Romania. Imi place sa citesc, pasiunile mele sunt geografia si istoria si imi reamintesc cu placere cate ceva de fiecare data cand ii ascult pe baietii mei spunandu-mi cate-o lectie.
Si imi mai plac cartile si filmele SF (atunci imi pot da frau liber imaginatiei). Avand in vedere ca sotia mea lucreaza tot pentru Autonom, impletim armonios viata profesionala cu cea personala.