Cine sunt și ce e important pentru mine #14

Salutare,

În episodul de astăzi povestim despre principii și constante pe care le observăm în viața noastră sau în deciziile de business, despre resursele interne care ne ajută să continuăm călătoria și despre valori pe care trebuie să le prețuim.

Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:

Spor la citit și dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.


#AerProaspătPentruMinte by Andreea Roșca

The Vest and The Curious - Andreea Rosca si Cristina Batlan. Farmecul unui business mic, din ce e făcut succesul, cum sa nu mori si iubirea ca fundatie in business

În ianuarie 2023, invitatul Andreei Roșca la conversațiile live The Vast & The Curious a fost Cristina Bâtlan, cofondator al Musette. Cristina a fost votată al doilea cel mai admirat CEO din România. În ultimii ani, a devenit foarte cunoscută datorită rolului de jurat și investitor la Imperiul Leilor și, foarte recent, ca protagonist al unui episod din emisiunea „Șef sub acoperire” la ProTV. Conversația a gravitat în jurul deciziei de a păstra Musette o afacere mică și a principiilor care-i conduc Cristinei viața și deciziile în business. Principii legate de sustenabilitate și obsesia pentru calitate.

Ca partener strategic al acestei serii de conversații, Autonom vă prezintă trei idei esențiale din acest interviu:

Marile realizări sunt făcute din multe lucruri mici, foarte bine făcute. Un produs de succes este compus din mai multe piese mici executate foarte bine. La fel, fiecare zi este alcătuită din multe lucruri simple și mici. Trebuie să facem astfel încât lucrurile simple și mici să fie importante fiindcă sunt cele care predomină în viața noastră. Fericirea înseamnă și să reușim să vedem frumusețea în majoritatea lucrurilor care ni se întâmplă zi de zi, oricât de mici ar fi.

Recompensa materială este rezultat, nu scop. Un produs sau un serviciu bine făcut, cu pasiune și pricepere, cu focus pe calitate și atenție la detalii își va găsi cumpărător, pentru că oamenii au nevoie de lucruri bune. Chiar dacă rezultatul material nu e în centrul preocupărilor noastre, dacă ceea ce facem e un lucru bun și util, banii vor veni oricum.

Greșeli și soarta unei companii. E foarte greu să distrugi o companie solidă, cu creștere organică. Poți face unele greșeli strategice sau tactice și va rezista. E nevoie de foarte multe greșeli repetate pentru a o distruge. Dar o companie crescută nesustenabil e ca un zid înalt și plin de goluri: e suficient orice mic șoc pentru a o transforma în ruine.


#DozaDeLectură

Marcus Aurelius - Ganduri catre sine insusi - Editura Humanitas

Pentru episodul de astăzi am ales o carte clasică, care ne amintește în cuvintele potrivite care sunt constantele existenței umane și valorile pe care ar trebui să le urmăm mereu. Este vorba despre Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși, recomandată de Cristina Bâtlan în evenimentul The Vast & The Curious.

Este important să săpăm în interiorul nostru, deoarece acolo este izvorul binelui și întotdeauna are puterea de a ieși la iveală.

Fericirea vieții depinde de calitatea gândurilor noastre. Atunci când ne trezim dimineața ar trebui să ne gândim la privilegiul de a fi în viață, de a gândi, de a te bucura, de a iubi. Avem putere asupra minții noastre, nu și asupra evenimentelor.

Ceea ce vedem este o perspectivă. Atunci când auzim o opinie este important să ne reamintim că ceea ce vedem este o variantă, o părere și nu un adevăr sau un fapt.

Natura umană este aceeași și toți avem aceleași impulsuri și dorințe. Fiecare dintre noi, indiferent de cine suntem și ce facem, suntem capabili de orice eșec pe care îl observăm la cei din jurul nostru și avem aceleași slăbiciuni.

Valori care trebuie prețuite: modestia, cumpătarea, altruismul, curajul, blândețea, munca neobosită, credința în propriul destin și în sensul pe care îl dă vieții sale.

„Petreceți viața ca un om care a încredințat zeilor bunurile sale și care nu se face nici tiranul, nici sclavul altui om.”


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

Care sunt lucrurile cele mai de neprețuit în viața ta?


#DeAscultat

Astăzi vă invităm să ascultați Pe Bune #81: Răzvan Crișan, episod din podcastul produs de revista DoR.

Pe Bune #81: Răzvan Crișan

Pe data viitoare!