Când să perseverăm și când să renunțăm #27

Salutare,

În episodul de astăzi povestim despre ambiție, teama de eșec, disciplină, perseverență în condiții favorabile și libertatea de a abandona ceea ce nu mai merită urmărit.

Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


#AerProaspătPentruMinte by Andreea Roșca

The Vast and the Curious - Laurențiu Bănescu, Alexandru Geamănu. Berea Zăganu - Autonom, partener strategic al evenimentelor The Vast & The Curious

Cum „renaști” o industrie și o tradiție uitate? Conversațiile live The Vast & The Curious i-au avut ca invitați pe Alexandru Geamănu și Laurențiu Bănescu, fondatorii berii Zăganu. Aspirația lor este să readucă gustul berii artizanale acolo unde era când România avea peste 100 de producători locali.

Au vorbit cu Andreea Roșca despre disciplina de a construi pas cu pas, despre noroc, cum creezi o comunitate care să te susțină, decizii în momente grele și multe altele.

Ca partener strategic al acestei serii de conversații, Autonom vă prezintă trei idei esențiale din acest interviu:

Ingredientele reușitei. Reușita e o combinație între pasiune, deciziile pe care le iei zilnic și consecvență. Să faci lucrurile pe care ți le-ai propus, indiferent de obstacolele care vin invariabil. Pasiunea pentru ceea ce faci este cea care te trezește dimineața, atunci când îți este greu.

Sfaturile care contează. Sfaturi relevante pot da oamenii care au experiență în acel subiect. Multă lume dă sfaturi, dar cele valide sunt ancorate în realitate. Altfel, luăm decizii bazate pe păreri. Care nu sunt conectate nici la industrie, nici la realitate.

Norocul e o combinație de timing și curaj. S-ar putea spune că cei care au început primii au avut noroc. De fapt, au avut curajul de a se apuca primii. În același timp, contează să alegi sau să nimerești momentul potrivit, în care ideea și nevoia se întâlnesc.


#DozaDeLectură

Pentru săptămâna aceasta am ales o carte ce ne oferă modele practice de gândire și acțiune pentru a decide când să perseverăm și când să renunțăm. Quit. Puterea de a știi când să renunți, scrisă de Annie Duke, reprezintă o pledoarie pentru alegeri mai bune și investiții mai inteligente.

Trăim în cultura în care a abandona este văzut ca un semn de slăbiciune sau un motiv de rușine. De aici derivă faptul că nu știm când să ne oprim și avem o problemă cu ambiția și perseverența. Capacitatea de a vedea o oportunitate este mult mai slabă ca intensitate decât aversiunea la pierdere. „Intuiția ne spune că nu vom progresa dacă renunțăm. Adevărul este exact pe dos. Dacă abandonezi ceva ce nu mai merită efortul, ești liber să alegi ceva mai potrivit pentru a ajunge la destinația dorită – și vei ajunge acolo mai repede”.

Obiectivele pot fi utile în a ne motiva să realizăm lucruri dificile, dar ne pot face și inflexibili, iar efectele să fie negative. Spre exemplu mai mulți maratoniști au reușit să termine cursa chiar dacă aveau un os rupt, în dureri chinuitoare. Și totuși, o astfel de situație poate degenera în agravarea rănilor. În fața deciziilor dificile ne e teribil de greu să renunțăm. Iar acest lucru ne poate ține pe loc.

Renunțarea poate fi o virtute. Este de fapt o reacție înțeleaptă la schimbarea circumstanțelor, iar acest lucru o face să fie o abilitate vitală uneori. Pokerul spre exemplu simbolizează valoarea renunțării, pentru că este esențial să știi când să ții cărțile sau când să le arunci. Profesioniștii sunt cei care cedează rapid, față de începătorii care sunt mânați de nevoia de a scoate o chintă miraculoasă. În poveștile despre succes învingătorii sunt cei care ies în evidență și de aceea nu sunt evidențiați oamenii care s-au oprit înainte de a-și atinge obiectivul și au beneficiat de el. Secretul este perseverența, în condiții favorabile.


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

Menționează 3 valori după care îți ghidezi deciziile.


#DeAscultat

Vă invităm să ascultați un episod din podcastul lui Jonathan Fields, Good Life Project Podcast., The 6 Magic Words of Persuasion | Jonah Berger.


Pe data viitoare!