Siguranța și fericirea înseamnă progres #3

Salutare,

În episodul de astăzi povestim puțin despre procesele mentale care ne țin în loc și despre o perspectivă antropologică asupra conceptului de leadership, prin care putem să fim lideri mai buni în lumea modernă.

Spor la citit și dacă v-a plăcut sau ați dori să abordăm și alte subiecte de interes nu ezitați să ne scrieți.

Toate acestea pot fi citite în newsletterul nostru Learning Tip of The Week, la care vă invităm să vă abonați fie pe platforma LinkedIn, fie accesând pagina de mai jos:


#LeadingYourProgress by Fundația Leaders

The Leadership Tip of the Week by Fundatia Leaders

O maximă în care echipa LEADERS crede este aceea că suntem suma obiceiurilor noastre. Acțiunile pe care le facem, activitățile în care investim timp, energie și alte resurse, dar mai ales lucrurile pentru care decidem să nu ne facem loc în program, spun povestea motivației noastre. A scăpa de obiceiurile negative și a integra în rutina noastră unele productive se dovedește deseori a fi dificil. Împreună cu participanții din programele noastre am identificat 3 elemente esențiale în a prelua frâiele propriei vieți.

     Nu începi de luni. Începi acum. Creierul nostru opune rezistență la schimbare, chiar dacă aceasta este spre binele nostru. A amâna începerea unei activități este doar un mod de a evita începerea schimbării. Chiar dacă pare că ne-am organiza mai ușor de la un început de lună sau de săptămână, experiența ne arată că dacă aștepți să practici o acțiune, entuziasmul tău va scădea, iar odată cu el, și motivația de a te pune pe treabă. Sari în piscina cu apă rece și începe acum.

     Nu vrei să fii. Ci ești. În cartea lui, Atomic Habits, James Clear ne vorbește despre importanța asumării unei identități. Dacă tu te consideri un leneș, fără să vrei vei adopta comportamentele unui om leneș chiar dacă vrei să scapi de ele. De aceea sunt foarte rare reușitele atunci când motivația vine dintr-o zonă negativă, în care ne judecăm. Gândește-te la tine ca și cum ești deja omul care vrei să fii. Dacă te vei gândi la tine ca la o persoană cu un lifestyle sănătos, îți va fi mai ușor să adopți comportamentul specific.

     Bucură-te tu pentru tine și oferă-ți recompense. De cele mai multe ori suntem blânzi și apreciativi cu cei din jurul nostru, însă ne este greu să ne oferim noi înșine același tratament. Hai să facem un exercițiu de prezență în propria viață și să ne batem singuri pe umăr atunci când facem un pas înainte. Foarte important: nu rata niciun pas! Reușitele mari sunt construite din eforturi mici, așa că nu aștepta finala cea mare pentru a te felicita. Fii întâi de toate propriul tău partener în procesul de schimbare.


#DozaDeLectură

Inspirația pentru astăzi vine de la Simon Sinek și perspectiva antropologică interesantă prezentată în Liderii mănâncă ultimii.

     Compania reprezintă un ansamblu de oameni aflați unii în „compania” celorlalți. Fundamentul unei ierarhii eficiente stă în starea de bine pe care o resimțim atunci când primim timp și energie și ne inspiră să dăruim la rândul nostru. Serotonina este cea care ne face să ne simțim mândri, încurajează respectul de sine și starea de bine, iar oxitocina ajută la dezvoltarea relațiilor de încredere și astfel se crează un cerc al siguranței și apartenenței.

     Succes pe termen lung = empatie + cultură potrivită + fericire. Un mediu care proiectează siguranța și fericire va permite angajaților să fie mai inovatori și să muncească la potențial maxim.

     Siguranța înseamnă progres. Studiile de antropologie ne arată că, atunci când ne simțim în siguranță printre oamenii cu care trăim și muncim, cooperăm în mod natural pentru a face față împreună amenințărilor și provocărilor zilnice.

     Curajul și responsabilitatea nu sunt suficiente, empatia este cea mai importantă trăsătură a unui lider. Cei care ajung la conducerea echipelor se plasează automat în fruntea acestora și își asumă rolul cu mult curaj. Însă foarte important este să acorde atenție sentimentelor și nevoilor oamenilor din echipă, astfel încât să îi înțeleagă cu adevărat și să se conecteze cu ei.

     Responsabilitatea înseamnă să te preocupi de ceilalți și acțiunile trebuie să fie o sursă de inspirație. Dacă acțiunile îi inspiră pe alții să învețe mai mult, să facă mai mult și să devină mai mult, atunci te poți considera un lider.


#ÎntrebăriCuSens din Jocul Autonom

Ce cântărește mai mult în luarea deciziilor: intuiția sau experiența?


Pe data viitoare!