Calatorie de week-end, la castelele Peles si Bran

Week-end rece de martie, la hotarul dintre iarna intarziata si primavara timida. Dornica de noi aventuri, o Skoda Fabia Combi din flota Autonom se lasa condusa pe serpentine, in compania bloggerului si fotografului Dragos Asaftei. Sprintena la drum, parcurge circa 800 km, pe traseul Bucuresti – Sinaia – Bran – Bucuresti, pentru a ajunge la doua dintre cele mai impresionante dintre castelele Romaniei: Peles si respectiv Bran.

Castelul Peles si perechea sa de dimensiuni mai reduse, Pelisor, se afla in statiunea montana Sinaia, din judetul Prahova. Construit intre anii 1873 si 1914, Pelesul i-a servit drept resedinta de vara regelui Carol I, fiind inaugurat si locuibil inca din 1883. Din 1953 este deschis spre vizitare publicului, fiind cel mai vizitat muzeu din Romania: peste trei sute de mii de turisti ii trec pragul in fiecare an. Nici nu e de mirare: arhitectura este impresionanta atat la exterior, cat si la interior, iar inovatiile omniprezente in Castel surprind si acum: tavan glisant, sistem de ventilatie centralizat, incalzire generala, usi secrete si bine mascate etc. Mai multe informatii si programul de vizitare gasiti pe site-ul www.peles.ro.

Circa 50 km mai tarziu, ajungem la Castelul Bran, situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brasov. Istoria mandrei fortarete dateaza din 1211, cand cavalerii teutoni au ridicat o prima fortificatie ce avea sa fie apoi transformata intr-o strasnica cetate de piatra, granita intre Tara Romaneasca si Transilvania. Bastion de maxima importanta pentru viata militara si comerciala a acelor vremuri, gratie pozitionarii sale strategice, pe o stanca, Bran a fost donat Reginei Maria de catre Consiliul Orasenesc Brasov, in 1920. Dupa moartea Reginei, Castelul a fost mostenit de fiica acesteia, principesa Ileana, care era căsătorită cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg, iar in 1948 a fost nationalizat, devenind proprietatea statului roman. A fost inaugurat ca muzeu de istorie și artă feudală in 1956.

In 2006, Castelul a fost retrocedat legal moștenitorilor din familia de Habsburg (Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria Magdalena și Arhiducesa Elisabeta), dar a continuat sa fie administrat de Ministerul Culturii inca trei ani. Mai multe informatii puteti citi aici.

Iata doua destinatii pe care le puteti vizita cu usurinta intr-un singur week-end, mai cu seama daca va pasioneaza istoria si sunteti curiosi sa vedeti un crampei din povestea fostilor monarhi, la interval de cateva sute de ani.

Apropo de week-end, stiati de oferta speciala Autonom? Pentru inchirierile din intervalul vineri, ora 15.00, pana luni, ora 12.00, aveti tarife foarte prietenoase, incepand cu 70 euro, clasa Small, pentru tot week-end-ul.

Cum tot a inceput sezonul cald, prielnic pentru drumetii si explorari, e vremea sa va faceti planurile de calatorie, impreuna cu familia si prietenii! Incotro veti porni vara aceasta? 🙂

Sursa fotografii: www.dragosasaftei.ro