Interviu cu Dan Stefan in revista Cariere

10 ani de activitate, lider de piata, acoperire nationala, flota de 2000 de masini, cifre de afaceri de milioane de euro si cresterea constanta profitabilitatii. Toate acestea sunt reusite masurabile, care atrag atentia, starnesc admiratie, curiozitate, intrebari, ne bucura si ne confirma in egala masura ca suntem in directia corecta. Dar ceea ce ne-a castigat increderea clientilor si ne-a adus succesul, ceea ce ne motiveaza si ne pasioneaza este performanta – un sport de echipa pe care il practicam zi de zi, cu convingerea ca succesul depinde de fiecare dintre noi si toti putem, impreuna, sa conducem afacerea in directia dorita. Suntem in continuare o afacere de familie care gandeste pe termen lung, asa cum sta scris in codul nostru de valori.

Regulile “jocului”? „Onestitatea si integritatea sunt fundamentale pentru dezvoltarea companiei noastre. / Suntem o echipa. Respectul, bunul simt si zambetul sunt secretele noastre. / Evoluam in fiecare zi”. Acestea sunt principiile pe care managerii nostri, Dan si Marius Stefan, le-au deprins inca din copilarie, principii care i-au calauzit in viata si in afaceri si pe care le aplica si acum, deopotriva pe plan profesional si personal. Intervievat recent de revista Cariere, Dan Stefan a prezentat bazele afacerii Autonom si “secretele” succesului nostru: echilibru, prudenta, motivatie intrinseca, preocupare sincera pentru interesul clientului, respect pentru colegi si o permanenta dorinta de dezvoltare personala, alaturi de alti colaboratori si parteneri care ii impartasesc viziunea de afaceri si de viata.

dan-stefan_0

„Cresterea medie a ultimilor ani a fost de 50%. Toti anii au fost profitabili, iar profitul a fost reinvestit pentru crestere. Anul trecut compania si-a deschis birou la Budapesta”, a mentionat Dan. Rezultatele Autonom au venit, chiar si in perioada de criza economica, datorita prudentei financiare deprinse inca din familie, cand, in anii ’90, parintii sai lansau o mica afacere de anticariat si ii invatau si pe cei doi baieti, Dan si Marius, ce inseamna respectul pentru client, chibzuinta si cresterea treptata. Studiile din strainatate si experienta valoroasa de munca intr-o mare companie de consultanta financiara au completat informatiile despre afaceri, creand baza necesara pentru lansarea si dezvoltarea viitorului business Autonom, dar invatamintele din adolescenta au ramas vii, astfel incat si acum, dupa un deceniu de activitate si succes pe piata, principiul de capatai dupa care functioneaza intreaga companie este “Clientul ne plateste salariul tuturor”.

„Companiile in care directorul general castiga de 300 de ori mai mult decat angajatii sunt nocive. Suntem capitalisti, dar incercam sa pastram lucrurile bune, nu ne plac extremele. Si e vorba si de puterea exemplului. Noi am incercat, impreuna cu colegii nostri, o cultura mai deosebita. Exista un management bazat pe valori. Nu poti sa vorbesti de asa ceva, nu poti sa construiesti un sistem bazat pe valori, in momentul in care tu nu esti un exemplu si nu practici ceea ce incerci sa educi”, considera Dan. Tocmai (si) de aceea gaseste timpul si energia necesare pentru un program de mentorat: fiindca ii place sa-si impartaseasca experienta cu altii si sa invete, la randul lui, de la alti antreprenori. „Mentorul este cineva cu care ai chimie si care s-a lovit de niste probleme si a gasit niste solutii. […] Este si un exemplu ca se poate face business etic, ca poti sa faci business curat si fara contracte frauduloase”.

Nu se teme sa experimenteze, sa invete din greseli, sa aplice solutii atipice, alaturi de fratele sau, care ii este nu doar cel mai bun prieten, ci si partener de afaceri, camarad in calatorii si “coleg” la maratoane. Stilul sau de viata contrazice prejudecatile conform carora succesul inseamna a detine cat mai multe lucruri: nu are masina personala si locuieste in chirie, desi este casatorit si are doi copii. Familia, afacerea si dezvoltarea personala reprezinta cei trei piloni ai vietii sale si, oricat de plin i-ar fi programul cu intalniri de afaceri, participari la evenimente, sedinte cu colegii si programul de mentorat, Dan reuseste sa-si faca mereu timp pentru cei dragi, pentru sport, drumetii si o viata sanatoasa: “Incerc sa nu lipsesc [n.n. de acasa] mai mult de doua seri pe saptamana legate. Ne place foarte mult in natura, stam mult afara. [..] Am tot felul de tehnici astfel incat sa nu exclud sportul din viata mea in nicio zi: alergat, mers la o sala de kinetoterapie, inot, bicicleta, mers pe munte sau pe jos, macar o ora. Asta ne aduce energie. Nu e un timp pierdut, ci un timp care creeaza timp si sanatate. E o investitie cu randament garantat.”

dan-stefan-kilimanjaro

Mai multe informatii va invitam sa aflati citind interviul integral, aici.

Sursa informatii: www.cariereonline.ro