Autonom, o afacere de familie

Se spune ca afacerile si familia nu fac casa buna, ca apar neintelegeri si probleme la tot pasul, astfel afacerile respective ajungand, cel mai adesea, sa se inchida ori sa fie vandute. “Un studiu realizat in 2015 de PricewaterhouseCoopers (PwC) arata ca antreprenoriatul romanesc se afla intr-una dintre cele mai importante etape ale evolutiei sale din 1989 si pana in prezent, etapa care se va finaliza cu pastrarea afacerilor in familie, cu vanzari sau cu disparitia unor companii”, scrie Forbes.

Pentru Autonom, familia a fost chiar rampa de lansare si principalul pilon de dezvoltare a afacerii. Spiritul antreprenorial exista deja in familia Stefan: dupa Revolutie, parintii fratilor Dan si Marius Stefan au deschis o librarie in Piatra Neamt, iar apoi, un service auto, astfel incat cei doi (pe atunci) adolescenti au avut multe de invatat. In 2004, dupa absolvirea unui program MBA in SUA, Marius a revenit in orasul natal, Piatra Neamt, si a fondat Autonom Rent a Car. Ulterior, si fratele sau, Dan, aflat in Franta pe atunci, a decis sa se alature afacerii de familie. Astfel au inceput sa construiasca impreuna ceea ce avea sa devina cea mai mare firma de inchirieri auto din Romania si singura companie de profil lider national din regiune, celelalte piete europene fiind controlate, de obicei, de multinationale.

Astazi, avem acoperire nationala, prin 41 de centre in 28 de orase din intreaga tara, iar in 2014 a deschis si prima agentie peste hotare, la Budapesta. In 2015, ne-am crescut portofoliul de clienti prin preluarea companiei Vehicle Management Systems si am incheiat anul cu o crestere de circa 30% a cifrei de afaceri. Pentru 2016, ne-am propus sa ne concentram pe nise, sa crestem activitatea de retail (inchirieri catre turisti) si sa continuam expansiunea in afara granitelor.

Scan_20160204_165309

Vestea buna este ca “circa 75% din afacerile de familie din Romania au inregistrat in ultimii ani o crestere a cifrei de afaceri, in timp ce la nivel global 65% dintre acestea au raportat cresteri, conform unui studiu PwC care a luat in considerare trei teme majore: profesionalizarea, planificarea succesiunii si inovatia”. Mai multe informatii pe aceasta tema va invitam sa cititi aici.

Daca acum 10 ani, afacerea noastra era reprezentata doar de familia Stefan, acum familia Autonom numara peste 200 de membri – mai vechi sau mai noi, dar la fel de profesionisti si motivati, care ne sustin in misiunea noastra de a fi mai buni zi de zi si de care suntem foarte mandri. Pe unii i-ati cunoscut deja in interviuri. Iar daca sunteti curiosi sa aflati mai multe, va invitam la o cafea si o discutie in oricare dintre agentiile noastre 🙂