Mihai Baractaru, primul roman la Campionatul Mondial Ironman

La inceputul acestui an vi-l prezentam pe atletul Mihai Baractaru, participant inrait la competitiile de triatlon. Pe atunci, Mihai isi anunta intentia de a participa la cel mai dur triatlon din lume, Campionatul Mondial Ironman din Kona, Hawaii. Intre timp, miile de ore de antrenament au dat roade, iar Mihai a revenit victorios din competitie, cu timpul de 10h si 9 minute – un bun prilej pentru a-l ruga sa ne impartaseasca si noua cum a fost aceasta experienta.

Un prim pas a fost calificarea de la Klagenfurt, Germania, unde Mihai a reusit sa obtina timpul de 9h si 15 minute, clasandu-se pe locul 3 la categoria sa de varsta si pe locul 35 la general. Astfel devenea primul roman admis in finala mondiala a celui mai dur triatlon din lume: Campionatul Mondial de Ironman, organizat la Kona, in Hawaii, in conditii climaterice extrem de dificile. Dar sa-l lasam pe el sa ne povesteasca:

„A fost memorabil si extraordinar de greu. Mai exact, cea mai grea competitie la care am participat pana in prezent. Conditiile sunt foarte aspre, clima fiind una tropicala, insotita deseori de vant puternic (40-50 km/h) si temperaturi foarte ridicate, de circa 32-33 grade Celsius, iar umiditatea ajunge pana la 90%. Raportat la clima noastra, asta ar insemna cam 39-40 grade Celsius, din cauza umiditatii. In aceste conditii a trebui sa parcurg inot 3,8 km, sa pedalez 180 km si, la final, un maraton de 42 km alergare. Pot spune ca anumite parti ale traseului de bicicleta si alergare au fost irespirabile. Ma simteam in permanenta ca intr-o sauna umeda si transpiram abundent. Noroc cu apa rece de la punctele de revitalizare!”

Va intrebati ce senzatii si emotii ii trezeste oare aceasta performanta, acela de a fi primul roman la Campionatul Mondial de Ironman si de a concura alaturi de cei mai buni sportivi din lume? „Ma simt norocos, implinit si mandru, stiind ca am facut tot ce mi-a stat in putinta ca sa-mi implinesc visul. Mi-am dorit foarte mult lucrul acesta, incepand chiar din primii anii in triatlon. Este fantastic sa vezi cum visul tau devine realitate. Nu va pot descrie in cuvinte ce am simtit cand am trecut linia de sosire. Este un sentiment urias de implinire si de autodepasire. Mereu am stiut ca pot sa fac asta, trebuia doar sa demonstrez.”

Pentru anii urmatori, Mihai isi propune sa revina la Campionatul Mondial de Ironman pana cand va castiga categoria sa de varsta, 25-29 ani, la amatori, in prezent avand 26 de ani. Apoi, va trece la urmatorul nivel, cel de profesionist international: „Imi propun ca, in urmatorii 5 ani, sa fiu in top 40 mondial si, poate in 8 ani, sa castig Campionatul Mondial de Ironman. Stiu, mai am foarte multe de invatat si de experimentat, dar toate astea vin cu timpul. Trebuie doar sa am rabdare si se va indeplini!”, considera atletul.

Il felicitam pe Mihai si abia asteptam sa aflam despre noile sale performante, fiindca nu avem nicio indoiala ca le va atinge 🙂 Tinem aproape!