Zece Inventatori Romani. Si tot atatea motive de mandrie

Daca ati aflat deja despre conferinta Educatie in CTRL, va informam ca aceasta a avut si un sequel informativ, distractiv si, mai ales, util: Zece Inventatori Romani (#ZIR), un proiect special de vlogging cu scop educational, la care au participat mai multi creatori de continut video online cunoscuti, din Romania si Republica Moldova.

Timp de doua luni, vloggerii Anne Marie Chelariu, Anca Broasca, Andrei Selaru, Robert Grozav, Mihai Remus, Maximilian Ioan, Ilie Bivol si The Wampers au prezentat povestile a zece inventatori romani, in episoade saptamanale. Au rezultat astfel zece materiale numai bune de vizionat si de recomandat. Si, fiindca noi le-am savurat cu interes, vi le prezentam si voua:

In episodul 1, am aflat cine a fost prima femeie inginer din lume: Elisa Leonida Zamfirescu (1887-1973). Ce a realizat si de ce merita amintita ne zice Anne Marie Chelariu, responsabila pentru Vlog-ul de Marti:

In episodul 2, Andrei Selaru alias Selly ne-a vorbit despre Traian Vuia (1872-1950), inventatorul primelor aparate de zbor cu sisteme proprii de decolare, propulsie si tren de aterizare. Haideti sa aflam mai multe din materialul de mai jos:

Episodul 3 ii este dedicat uneia dintre cele mai cunoscute romance din toate timpurile: Ana Aslan (1897-1988), care a creat medicamente esentiale impotriva imbatranirii (Gerovital H3, ASLAVITAL). Inventiile ei au devenit cunoscute in lumea intreaga si sunt si astazi apreciate de toate generatiile. Un material realizat de Robert Grozav – Great!:

In episodul 4, am aflat mai multe despre Henri Coanda (1886-1972), renumit inventator si constructor de avioane roman, pionier al aviatiei cu reactie. Ce au insemnat inovatiile sale pentru vremea aceea ne povesteste Mihai Remus @Curiosity Land:

Cea mai importanta descoperire din medicina secolului XX, insulina, i se datoreaza lui Nicolae Constantin Paulescu (1869-1931). Vloggerita Anca Broasca (ItsAnca) ne prezinta pe indelete povestea lui, in episodul 5 #ZIR:

Stiati ca primul toc cu rezervor (precursorul stiloului) i se datoreaza lui Petrache Poenaru (1799-1875)? Aflam mai multe din episodul 6 #ZIR, de la TheWampers:

Episodul 7 din seria #ZIR i-a fost dedicat lui George (Gogu) Constantinescu (1881-1965), creatorul unei noi stiinte: sonicitatea, adica stiinta care studiaza transferul energiei prin unde elastice in lichide. Tot el a construit Palatul Camerei Deputatilor si Biblioteca Nationala din Bucuresti. Dar mai bine ii dam cuvantul lui Maximilian Ioan (aka MaxșiPunct):

In episodul 8 #ZIR, am aflat de la Ilie Bivol (ilie’s vlogs), despre George de Bothezat – inventatorul elicopterului denumit “Caracatita Zburatoare”. Click pe materialul de mai jos sa vedeti si voi!

Episodul 9 ni-l prezinta pe Aurel Vlaicu (1882-1913), cunoscut pilot si constructor de avioane. Stiati ca a castigat numeroase premii internationale? Va invitam sa aflam mai multe de la Anne-Marie Chelariu (Vlog-ul de Marti), Andrei Selaru (Selly), Maximilian Ioan (Maxsipunct) si Ilie Bivol (ilie’s vlogs).

In episodul 10 il cunoastem mai bine pe celebrul microbiolog roman Ioan Cantacuzino, datorita caruia s-au introdus in tara noastra unele dintre cele mai importante vaccinuri. Mai multe ne prezinta realizatorii acestui episod: Anca Broasca (Anca Broasca Videoblog), Mihai Remus (Curiosity Land), Robert Grozav (GREAT) si The Wampers.

Daca v-am facut curiosi, va invitam sa cititi mai multe despre proiectul Zece Inventatori Romani si sa urmariti interviurile cu vloggerii – prezentatori pe zir.estudent.ro

Pentru noi, #ZIR a insemnat nu doar un prilej de a sustine un proiect inovator de educatie prin vlogging, ci si o ocazie de a afla mai multe despre cei 10 inventatori si despre preferintele tinerilor de astazi. Mai mult, ceea ce ne bucura si ne emotioneaza deopotriva este faptul ca talentele online-ului romanesc le amintesc fanilor lor despre creatiile altor romani, de care toti ne mandrim. Numele lor ne reprezinta si astazi cu onoare pe mapamond, asa ca #ZIR este o buna oportunitate, pentru toate generatiile, de a ne (re)conecta la valorile din trecut si din prezent ale neamului romanesc. Felicitari, dragilor, si la mai multe astfel de initiative!