5 Obiective Turistice de Văzut în România

România este o țară a contrastelor care așteaptă să fie descoperită! Țara noastră se lauda cu peisaje variind de la munți înalți de 2.500 m, dealuri pitorești în Transilvania, plaje însorite și Delta Dunării, la orașe cu iz medieval și sate care par blocate în timp, castele și păduri seculare.

Dacă sunteți în căutarea unor locuri și atracții importante pentru cultura și istoria României, am pregătit o listă cu câteva obiective interesante de văzut și ușor de vizitat într-o călătorie la volan prin România.

Statuia lui Decebal

Decebal a fost ultimul și cel mai cunoscut rege al Dacilor, poporul care a trăit în România de astăzi, înainte de a fi cucerit de Imperiul Roman în anul 100 d.Hr. Statuia este situată pe Dunăre, în sud-vestul României, aproape de orașul Timișoara și la granița dintre România și Serbia. Doisprezece sculptori ambițioși au lucrat timp de 10 ani pentru a crea cea mai mare sculptură de piatră din Europa pentru portretul unui om.

În timp ce admirați această statuie cu un cap colosal, mustață și față cu ochi mari, puteți afla despre viața impresionantă și legendele din jurul acestui erou național. Statuia poate fi admirată de pe uscat sau închiriind barcă pentru o plimbare pe Dunăre. Drumul prin defileul Dunării este de asemenea frumos și sunt multe puncte în care puteți opri pentru a admira priveliștea!

Cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Un alt obiectiv important pentru istoria antică a României se găsește în zona cunoscută sub numele de Hațeg: prima fortăreață romană, construită după ce Dacii au fost cuceriți. Aceasta fortăreață a fost capitala noii provincii romane și a fost cunoscută sub numele de Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Inițial această provincie a fost o simplă colonie ca restul din Imperiul Roman, dar datorită importanței sale economice și strategice a primit statutul de ius italicum. Acest lucru înseamnă că oamenii care locuiau aici beneficiau de aceleași drepturi ca și cele din Roma antică, bucurându-se de privilegii precum scutiri de taxe și autonomie sporită. Chiar dacă au trecut mulți ani de la construcția ei, ruinele cetății Sarmisegetuza sunt încă impresionante și este unul din cele mai importante obiective turistice de vizitat de către cei care vor să afle cum s-a născut poporul român acum 2,000 ani.

Parcul Național Apuseni

În Vestul României Carpații Occidentali sunt locul ideal pentru turiștii care vor să facă drumeții pentru a descoperi viața tradițională la țară, bucătăria locului și cultura locală, în special a Moților. Parcul Național Apuseni este una dintre cele mai autentice și frumoase zone ale țării noastre unde localnicii și-au păstrat stilul de viață și îndeletnicirile rurale.

Munții Apuseni impresionează cu o geologie complexă, o varietate de specii de floră și faună, precum și o rețea de râuri potrivita pentru sporturi de apa. Zona este renumită pentru peisajele carstice și numeroasele peșteri care pot fi explorate, creând condiții favorabile pentru cei interesați de speologie, rafting, via ferrata și alpinism, dar și de excursioniștii obișnuiți care caută priveliști pitorești.

Parcul Național Apuseni este renumit și pentru ghețarul din Peștera Scărișoara, al doilea cel mai mare ghețar subteran din Sud-Estul Europei. Ghețarul s-a format datorită unui sistem de ventilație special și rar întâlnit în mod natural datorită căruia s-a creat climatul adecvat pentru formarea ghețarului acum cel puțin 3,500 ani.

O altă priveliște frumoasă din Parcul Național este Cascada Vălul Miresei: situată pe două nivele la aproape 1000m altitudine, cascada este una dintre cele mai frumoase din România. Întrebați localnicii despre legenda de la care cascada și-a primit numele!

Casele ‘kule’ din Oltenia

Nu departe de București în județele Vâlcea și Argeș, turiștii pot descoperi uluitoarele case tip kula din Oltenia. Chiar dacă ar putea părea un nume ciudat pentru o destinație turistică, cuvântul “kule” vine de la cuvântul grecesc “turn”. De fapt, acestea sunt case pe mai multe niveluri construite de boierii români pentru a se apăra împotriva invadatorilor turci în secolele 15-18.

Cu ziduri groase de 80 cm, creneluri și ferestre mici pentru arme de foc, kulasul românesc este considerat unic în lume și parte a patrimoniului UNESCO. Doar 27 astfel de kule au supraviețuit și unele au fost transformate în muzee, altele în pensiuni. Vizitatorii pot descoperi o parte unică a culturii românești și pot vedea modul în care oamenii trăiau acum 400 de ani. Priveliștile frumoase și liniștea ‘de la țară‘ sunt incluse!

Cetatea Râșnov

Situată foarte aproape de Brașov și la 650 m deasupra orașului Râșnov, această cetate a fost construită de cavalerii teutoni în secolele XIV-XV, pentru a proteja localnicii de diferiți invadatori din Sudul Europei sau veniți din Asia. Cetatea a fost extinsă continuu prin efortul comun al oamenilor care trăiau în zonă, astfel încât în ​​cele din urmă a cuprins mai mult de 30 de case, o capelă, o școală și un puț de 140 de metri adâncime. Practic, un mic sat în vârful muntelui unde localnicii puteau să se refugieze pentru perioade lungi de timp.

Sistemul defensiv al cetății a fost foarte dezvoltat, incluzând nouă turnuri de supraveghere, un pod și două bastioane care au oferit o vizibilitate maximă asupra marilor câmpii ale Transilvaniei. Se zice că Cetatea Râșnov nu a fost cucerită niciodată! Cetatea a fost recent restaurată iar turiștii curioși pot vizita multe încăperi din interior. Iar peisaje uluitoare cu Munții Piatra Craiului și Bucegi sau câmpiile Transilvaniei sunt în sine un obiectiv turistic!

Acest articol a fost scris de Marius Iliescu, fondatorul Romanian Friend, care promovează tururi ghidate în România pentru turiștii străini. Urmăriți-i pe Facebook sau Instagram pentru mai multa inspirație la planificarea unei vizite în România.